Linkuri accesibilitate

Dosarul de Securitate al unui ascultător al Europei Libere în anii 80


Eugen Boldor
Eugen Boldor

"Susnumitul a şi scris la Europa Liberă scrisori prin care a solicitat muzică sub pseudonimul Scorpion Black King"

Se numeste Eugen Boldor. In anii 80 avea 20 de ani, locuia cu parintii, muncea la o mina de sare de linga Dej si in jurul lui se difuza muzica patriotica de dimineata pina seara. Nu-i placea. Nu a fost nici membru al tineretului comunist si nici al partidului. Ii placea mai mult muzica difuzata de Radio Europa Libera si emisiunile informative. Asculta si BBC si vroia sa faca schimb de muzica, de reviste cu oameni din India, de la Singapore, din alte tari..... Se gindea, ca multi tineri din Romania regimului comunist, sa fuga din tara...

Locuieste in judetul Cluj. Si-a vazut recent dosarul de la Consiliul National pentru Studeierea Arhivelor Securitatii, pe scurt CNSAS.

Eugen Boldor: Pe prima fila scrie "intentie de trecere frauduloasa a frontierei" si motivul trecerii in urmarire operativa-

Europa Libera: In anul 19..?

Eugen Boldor: In anul 1980.

Europa Libera: La CNSAS ati fost putin suprins...

Eugen Boldur: Stiam ca o sa gasesc un dosar voluminos, dar nu ma asteptam sa depaseasca 300 de pagini. Altii, care erau acolo (la CNSAS), nu aveu dosare mai mari de 50 de pagini, maxim 100.

Europa Libera: De ce ati vrut sa va vedeti dosarul de la CNSAS ?

Eugen Boldur: Pentru ca am stiut ca am fost foarte supravegheat in perioada anilor 80- 89, 9 ani de zile.

Europa Libera: De unde stiati?

E. Boldur: Pai eram si chemat la Securitate sa dau interviuri, cum le spuneau atunci. Cu scrisorile oprite, cenzurate, venite goale, de obicei..

Europa Libera: Si Eugen scria Europei Libere, lui Andrei Voiculescu, cel care modera emisiunea muzicala a postului nostru de radio. La 20 de ani, domnul Eugen Boldor cerea sa fie difuzate anumite melodii.

Eugen Boldor: Sa va citez (din dosarul de la CNSAS) pagina 23 din dosar, dosarul cu numarul 1234533 si scrie "raport de avertizare": Boldor Eugen este cunoscut ca ascultator frecvent al emisiunilor posturilor de radio occcidentale, cunoscute ca fiind ostile tarii noastre si in special Europa Libera, indemnind si alti tineri din anturaj sa faca acest lucru, afirmind ca mijloacele mass media din tara noastra nu isi fac datoria si ii sensibilizeaza sa asculte stirile de la posturile de radio straine. Susnumitul a si scris la Europa Libera scrisori prin care a solicitat muzica sub pseudonimul Scorpion Black King, in 1980.” Asta scrie in raportul de avertizare. Pe unele scrisori, pe care le-am trimis in strainatate, scrie ofiterul de cenzura, ca " se va retine din circuitul postal" si e stampilat.

Europa Libera: Ce scriati ?

Eugen Boldor: Si e semnat unitatea speciala S, asa se chema cenzura in Cluj.

Europa Libera: Ce scriati in aceste scrisori ?

Eugen Boldor: Faceam schimburi de muzica, de reviste, de ziare din tarile respective. Cunosteam si limba engleza si limba franceza foarte bine si le ceream anumite publicatii.

Europa Libera: L-am intrebat pe domnul Boldor ce anume l-a marcat rasfoind cele 300 de pagini scrise despre viata sa de catre Securitate.

Eugen Boldor: Probabil perseverenta Securitatii. Nu ma asteptam sa ma supravegheze chiar atit de temeinic. De exemplu, v-am trimis o pagina, dupa ce am trimis la Europa Libera, dupa doua ore deja securitatea din orasul meu primea telegrama prin posta, la comandantul unitatii, cu ora la care s-a transmis, era unitatea speciala R din Ploiesti, care asculta Europa Libera, si scria ca la ora 17, de exemplu, s-a transmis pentru Eugen B din Dej, melodia urmatoare.. Si era semnata de capitanul Lopatita Tiberiu.

Europa Libera: A avut surprize neplacute citindu-si dosarul ? Au urmat dezamagiri ?

Eugen Boldor: Da... nu, nu ma asteptam chiar ca foarte multi prieteni, chiar foarte apropiati sa fie de fapt si informatori in perioada respectiva.

Europa Libera: Si ati gasit?

Eugen Boldor: ... care ma vizitau in casa si a doua zi informau securitatea de tot ce vedeau in casa.

Europa Libera: Si ati gasit astfel de exemple ?

Eugen Boldor: Da. Am gasit multe. Vreo 50 de pagini de la informatori.

Europa Libera: Daca i-ati intilni pe strada, pe unii dintre ei, acum, ce ati face ?

Eugen Boldor: Nu stiu. Nu m-am gindit. Probabil ei erau foarte indoctrinati in perioada respectiva si credeau ca fac ceva util pentru sistemul comunist din anii 80.

Europa Libera: Credeti ca deshiderea arhivelor Securitatii a fost un lucru util socitatii romanesti ?

Eugen Boldor: Da. Destul de util.

Europa Libera: Dumneavoastra, personal ?

Eugen Boldor: Da, foarte util. Probabil ar fi trebuit inceputa imediat dupa revolutie, adica in 90, 95, acum e cam tirziu dupa 20 de ani

Europa Libera: Ce s-ar fi schimbat ?

Eugen Boldor: S-ar fi schimbat multe. Ca in Republica Democrata Germana unde securistii au fost degradati din gradele militare si li s-au oprit pensiile, la noi... a fost totul invers...

Europa Libera: ... un fost ofiter inalt de securitate care se ocupa de Radio Europa Libera si de angajatii sai a avut pina la moarte o pensie de peste..2 mii 200 de dolari, de 6 ori mai mult decit media pe tara in Romania...
Previous Next

XS
SM
MD
LG