Linkuri accesibilitate

Summitul CSI - întîlniri bilaterale, întîlniri simbolice, întîlniri care nu au avut loc


Ghimpu - Medvedev; Lupu - Medvedev; Filat - Kudrin; Filat - Iuşcenco; Filat - Masimov

Prezenţa sau absenţa unui preşedinte (cum este cazul absenţei preşedintilor din ţările central – asiatice) spune mai mult decât orice conferinţă de presă. La fel refuzul de a dialoga (Medvedev a refuzat să se vadă, între 4 ochi cu preşedintele ucrainean) este mai important decît orice comunicat de presă. Iar într-o ţară care se află încă în plin proces electoral, cum este Moldova, întilnirea între un candidat şi şeful unei mari puteri (Marian Lupu şi Dimitri Medvedev) este mai importantă decît orice declaraţie de sprijin.

Preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu a spus că printre problemele discutate cu liderul de la Kremlin Dmitri Medvedev a fost şi problema transnistreană, prezenţa militară rusă pe teritoriul R. Moldova: „Federaţia Rusă este dispusă să ne ajute în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Am rugat să fie întreprinse măsurile necesare. Ca şi până acum, soluţionarea problemei nu depinde numai de R. Moldova şi Federaţia Rusă, dar şi de Smirnov, liderul administratiei de la Tiraspol. Federaţia Rusă trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate la summitul OSCE de la Istanbul, cu atât mai mult că nimeni nu intenţionează să construiască baze militare aici. Sunt muniţii vechi, care trebuie să fie evacuate de pe teritoriul R. Moldova”, a subliniat Ghimpu.

Liderul partidului democrat, Marian Lupu, candidat la postul de Preşedinte din partea Alianţei pentru Integrare Europeană de la guvernare (AIE) a avut si el o intrevedere cu presedintele rus Dmitri Medvedev. Marian Lupu: “A fost subliniat in mod special de catre conducerea de varf de la Kremlin ca relatiile dintre Federatia Rusa si Republica Moldova in niciun caz nu sunt bazate pe niste principii cu character ideologic, in modul in care Moscova va desfasura aceste relatii pe principiile evocate cu autoritatile legal constituite in Republica Moldova. Este un lucru foarte si foarte important care asigura continuitatea acestor relatii moldo-ruse. In cadrul discutiei cu domnul Medvedev au fost reconfirmate din ambele parti unele principii care corespund intru totul intereselor nationale atat ale Republicii Moldova cat si ale Federatiei Ruse. Ma refer aici la parteneriatul strategic care, repet, nu vine in contradictie cu aspiratiile europene ale tarii, mai mult decat atat, le complementeaza pe multiple planuri, deoarece integrarea europeana a Moldovei nu vine in contradictie cu necesitatea de fortificare si dezvoltare a relatiilor noastre cu partenerii strategic din zona estica”, a declarat in exclusivitate pentru Europa Libera liderul PDM Marian Lupu.

Deşi Moscova era dispusă să acorde până la sfârșitul anului în curs, o parte din creditul promis pentru R.Moldova, aceasta a sistat procedura de acordare a banilor la solicitarea fostei conduceri comuniste de la Chisinau. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul rus al Finanțelor, Alexei Kudrin în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat. Seful executivului promite ca discutiile asupra acestui credit vor fi reluate.

“Am convenit ca expertii din ambele state sa reinceapa discutiile in vederea finalizarii semnarii acestui acord de creditare. In speranta ca pana la finele anului sa putem accesa acesti bani despre care vreau sa va spun ca sunt favorabili pentru Republica Moldova. Daca e sa mai precizez, nu este vorba de 500 milioane de dolari, ci numai de 150 de milioane”, a confirmat in exclusivitate pentru Europa Libera premierul Vlad Filat.

Vlad Filat s-a intalnit si cu preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenco. Premierul moldovean spune că R. Moldova optează pentru dezvoltarea mai intensă a relaţiilor cu Ucraina: ”Am avut o discutie foarte buna. Foarte sincera si calda, prietenoasa. Domnul Iuscenco mi-a transmis un mesaj foarte sincer de deschidere din partea autoritatilor de la Kiev in a rezolva foarte multe probleme, care s-au acumulat de-a lungul timpului. Pacat ca au fost ratate atatea oportunitati si tot atatea perspective. Acum urmeaza sa le recuperam si sa asiguram cetatenii nostril cu cat mai multe valori in urma acestor relatii”.

Valentina Ursu
: Pe cale integrarii europene, Republica Moldova si Ucraina ar avea aceleasi sanse?

Vlad Filat
: Nu am vorbit despre egalitatea sanselor. Am vorbit despre nevoia conjugarii eforturilor in anumite actiuni. Tinand cont si de faptul ca suntem țări care facem parte din programul UE ce tine de Parteneriatul Estic. Ma refer si la o alta actine comuna referitor la obtinerea unui regim liberalizat de vize. Dar si alte actiuni, pe care daca le vom intreprinde in comun, ar putea sa dea rezultate.

Prim-ministrul Vladimir Filat a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Kazahstan Karim Masimov, aflat în vizită la Chişinău, în cadrul Summit-ului Comunităţii Statelor Independente.
Previous Next

XS
SM
MD
LG