Linkuri accesibilitate

Sofa Surfers


Un interviu cu Wolfgang Frisch si Michael Holzgruber.

In toamna lui 1996, patru tineri muzicieni austrieci, Wolfgang Frisch, Michael Holzgruber, Markus Kienzl, Wolfgang Schlûgl au format un colectiv muzical, calificat de unii cronicari muzicali, drept & egalitarist, numit Sofa Surfers.

Egalitarist, adauga cronicarii, pentru ca in esenta, Sofa Surfers sint produsul revolutiei tehnologice de la sfîrșitul anilor 80 - inceputul anilor 90, o revoluție care a democratizat mijloacele de producere a muzicii. N-am reusit sa aflu daca asta se poate traduce prin ceea ce specialistii numesc leftfield (un stil in intelligence dance music numit asa dupa trupa Leftfield, care a facut furori pe la inceputul anilor 90).

Aceasta democratizare a insemnat, insa, in primul rind, stergerea acelei linii de demarcatie dintre muzician si inginerul de sunet, adica disparitia, de fapt, a geamului care desparte instrumentistul, compozitorul si interpretul de omul de la masa de mixaj, omul de la butoane, intr-un studio de inregistrari.

Muzicianul a dobindit prin revolutia tehnologica un nou instrument de concepere a sunetului, acea programming machine, sampler-ul digital, pe scurt pc-ul, iar inginerul de sunet a devenit, si el, cu ajutorul aceluiasi instrument, muzician, compozitor propriu-zis.

Sofa Surfers vin dintr-un context rock (in formula clasica ghitari, bas, tobe, clape) si asta se aude foarte bine in ultmul lor album, lansat in de 2006, si despre care am stat de vorba cu doi dintre membrii trupei, Wolfgang Frisch si Michael Holzgruber, in interviul pe care va invit sa-l ascultati acum.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG