Linkuri accesibilitate

Parlamentul va dezbate marţi moţiunea de cenzură înaintată de liberali


Curtea Constituţională a respins contestaţia depusă de PDL

Curtea Constitutionala din Romania a refuzat sa se implice in conflictul politic dintre partidele autohtone, dupa ce a fost acuzata in anii trecuti ca este institutia care conduce tara prin decizii, fara sa aiba prerogative in acest sens, prin decizii discutabile cu efecte politice. Partidul Democrat Liberal care guverneaza in minoritate la Bucuresti a cerut Curtii sa stabileasca in ce masura motiunea de cenzura depusa de liberali si maghiari respecta legea fundamentala. Partidul prezidential stia de la inceput ca liberalii intr-o coalitie informala cu socialistii pot darima guvernul, dar a depus o contestatie la Curtea Constitutionala pentru a trage de timp. Miine aceasta motiune va fi supusa la vot de cele doua camere, iar Opozita, care are peste 60 la suta din locurile parlamentare, sustine ca va da jos guvernul. Scopul liderilor din opozitie este insa doar de a schimba guvernul, nu de a declansa alegeri anticipate, lucru aproape imposibil pina la alegerile prezidentiale de la sfirsitul lunii noiembrie.

In Romania presedintele este cel care numeste primul ministru dupa ce acesta incearca sa-si asigure o majoritate. Daca parlamentul respinge doua propuneri facute de presedinte pentru functia de prim ministru, abia atunci se poate dizolva parlamentul si vor putea fi declansate alegeri anticipate. Deocamdata nici un partid nu este pregatit pentru alegeri inainte de termen, iar parlamentarii care si-au platit singuri campania electorala nu sunt dispusi, dupa doar un an de mandat sa-si puna din nou fotoliile la bataie.

Presedintele Romaniei care provine din rindurile democrat-liberalilor vrea la rindul sau sa-si pastreze un premier fidel, cum este Emil Boc, de aceea in ultima saptamina au avut loc negocieri intense intre democrat liberali si maghiari, care impreuna cu alti 18 tradatori ai taberei adeverse ar putea ajunge la o majoritate fragila, dar suficienta pentru a rezista pina dupa scrutinul prezidential.

Totusi intre timp liberalii au gasit un favorit pentru functia de premier: Klaus Johannis, cel mai de succes primar din Romania: primarul german al Sibiului, care ar putea fi sustinut la rigoare si de socialisti, cu care a avut relatii foarte bune pina in 2004 cind acestia se aflau la putere. In seara aceasta, liderii opozitiei se intilnesc se pare pentru a face planurile pe termen scurt, coalizarea pentru darimarea guvernului, primul pas si apoi al doilea pas, coalizarea pentru inlaturarea presedintelui Basescu. Pina la alegerile prezidentiale, insa, Traian Basescu este dirijorul jocurilor politice din Romania si mai ales de el depinde numirea primului ministru.
XS
SM
MD
LG