Linkuri accesibilitate

Din cauza sărăciei, 50% din copiii mai mici de 5 ani se dezvoltă mai încet


Alexandra Yuster (UNICEF)
Alexandra Yuster (UNICEF)

Conferinţă internaţională privind dezvoltarea timpurie a copilului

Unul din patru copii nu merge la grădiniţă, iar în fiecare a 5-a familie unde cresc copii minori, nu veţi găsi nicio carte. Sunt constatările experţilor UNICEF, dar şi a Ministerului Educaţiei, prezentate astăzi în cadrul conferinţei internaţionale în domeniul dezvoltării timpurii a copilului.

Deşi situaţia preşcolară s-a îmbuntăţit, în peste 200 de localităţi din ţară, în continuare nu există nicio grădiniţă, spun statisticile prezentate de experţii UNICEF. Reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, crede că statul trebuie să-şi asume partea leului din investiţiile făcute în domeniu: „Întotdeauna am vorbit despre necesitatea direcţionării banilor spre întreprinderea unor acţiuni rapide. Ţările trebuie să fie conştiente de importanţa investiţiilor în dezvoltarea timpurie a copiilor”.

Leonid Bujor
Din 2006, Republica Moldova a beneficiat de un grant de aproape 9 milioane de dolari, administrat de Banca Mondială. "Ţara noastră ar putea să obţină şi a treia tranşă, dacă va putea demonstra că nu se poate descurca fără aceşti bani", a declarat Leonid Bujor, ministrul Educaţei. Leonid Bujor a adăugat; „Sunt state care au nu mai puţine, dar probabil mult mai mari probleme. Unele din ele nu au beneficiat de astfel de proiecte. Iată de ce nimeni astăzi nu ne poate da garanţii că cea de-a treia tranşă cu siguranţă va fi alocată.”

Republica Moldova poate primi peste 4 milioane de dolari, dacă va deveni eligibilă pentru cea de-a treia tranşă de fonduri. Melanie Marlett, managerul pe ţară pentru Moldova din partea Băncii Mondiale: „Nu trebuie să uităm că pentru aceste fonduri Republica Moldova concurează cu foarte multe ţări, inclusiv din Africa. Vă asigurăm, însă, că vom încerca din răsputeri să demonstrăm Comunităţii Internaţionale că aveţi nevoie de aceşti bani, referindu-ne în primul rând la succesele pe care le-aţi înregistrat în domeniu”

Sucesul la care face trimitere Melanie Marlett înseamnă folosirea raţională fondurilor oferite. Din banii obţinuţi, au fost renovate peste 40 de grădiniţe şi deschise tot atâtea centre comunitare pentru dezvoltarea timpurie a copilului. Sistemul de instituţii preşcolare este totuşi sub nivelul de necesităţi. Cele mai recente statistici arată că, din cauza alimentaţiei proaste şi a sărăciei, mai mult de jumătate dintre copiii mai mici de 5 ani, se dezvoltă mai încet, atât fizic cât şi intelectual.
Previous Next

XS
SM
MD
LG