Linkuri accesibilitate

„Timpul” dubitativ față de calitățile noului procuror general


La aproape o săptămână de când a fost ales procurorul general, mulţi se întreabă cine este succesorul lui Valeriu Gurbulea. Constantin Tănase, în editorialul său din „Timpul” scrie că despre noul procuror al R. Moldova se vorbesc multe lucruri, inclusiv multe urâte, că nu are experienţă în domeniu, că e influenţabil, că e legat cu un om de afaceri apropiat familiei Voronin, că odată cu venirea lui în fruntea Procuraturii Generale, Voronin va controla Alianţa pentru Integrare Europeană şi nu se va pune pe rol niciun dosar ce vizează citez „grangurii fostei guvernări”, mai scrie editorialistul. Nimic surprinzător - la moldoveni, secole la rând, locul presei şi al justiţiei l-a ţinut „gura lumii”, susţine Constatin Tănase. Aceasta nu şi-a pierdut importanţa şi influenţa nici în secolul internetului, ba mai mult chiar, astăzi se pare că însuşi internetul e un fel de „gură a lumii” a timpurilor noastre.

„Vreau ca ultimul cuvânt să-l spună justiţia” – titrează „Timpul”. Valeriu Pasat, fost ministru al apărării a remis ieri presei din Moldova o scrisoare deschisă, adresată procurorului general Valeriu Zubco şi a solicitat ca cele două dosare, iniţiate acum trei ani, să fie transmise în judecată.
Şi tot din „Timpul” aflăm că postul de radio „Vocea Basarabiei” ar putea deveni unul cu acoperire naţională. Asta în cazul în care Consiliul Coordonator al Audiovizualului, făcând azi bilanţul concursului pentru utilizarea frecvenţelor radio şi a canalelor de televiziune, va repartiza „Vocii Basarabiei” cele 21 de frecvenţe solicitate, inclusiv una pe bandă vestică pentru Chişinău.

„Dacă Voronin nu va vota pentru Lupu, el va lovi în Medvedev” – titrează agenţia rusească „Regnum”. Politologul moldovean, Victor Josu e de părere că nu summitul în sine a fost un eveniment important, ci întâlnirea dintre preşedintele rus Dmitrii Medvedev şi candidatul la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Marian Lupu. De fapt, a avut loc o ceremonie la care liderul de la Kremlin a lăsat să se înţeleagă că îl susţine pe Marian Lupu.

Totodată, agenţia „Regnum” publică o declaraţie a liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, şi potrivit lui, poziţia Rusiei „ne permite să spunem că Transnistria va fi recunoscută”. Unele puncte din „memorandumul Kozac”, declară Igor Smirnov, cu siguranţă pot fi folosite şi astăzi dar să acceptăm în totalitate acest memorandum, nu are sens, mai spune Smirnov.

Despre acţiunile pe care le mai întreprinde preşedintele Partidului Comuniştilor, scrie doar „Moldova Suverană”. Şi de aici aflăm că ieri, Vladimir Voronin a avut o intrevedere cu Ambasadorul Ungariei, Gyorgy Varga. Fostul şef de stat şi-a exprimat speranţa ca obiectivul de integrare europeană va rămâne neschimbat pentru actuala guvernare, iar experienţa şi realizările Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, obţinute pe parcursul celor opt ani de guvernare în procesul de integrare europeană, vor facilita eforturile acesteia în ce priveşte continuarea cursului de integrare europeana a R. Moldova.

Ziarul „Adevărul” anunţă că un cetăţean moldovean a fost arestat în Statele Unite ale Americii pentru trafic de persoane. El a fost implicat, alături de alţi 12 cetăţeni, într-o reţea care practica traficul de persoane şi a acceptat să coopereze cu guvernul american. Moldoveanul şi-a recunoscut vina în faţa Curţii Federale.
XS
SM
MD
LG