Linkuri accesibilitate

Rezervaţii de animale politice


România risipeşte biodiversitatea Deltei, dar cultivă în schimb fauna noilor îmbogăţiţi

Recent, antrenamentul canotoarelor române de pe lacul Snagov a fost întrerupt de un domn care le-a spus să meargă mai departe că-l deranjau. Cum ameninţările n-au pus capăt antrenamentelor, a început să le saboteze mergând cu şalupa pe traseul campioanelor, să le răstoarne bărcile.
În România s-au înmulţit stăpânii de lacuri, zone protejate, picioruşe de plai şi guri de rai. Nu eşti bogat dacă nu ai în stăpânire un lac, un iaz sau un braţ secundar şi plin de peşte în Delta Dunării. Nu te poţi bucura de bani dacă nu-i numeri pe pontonul îmbrăcat în stuf, în apropierea vilei tale de vis. Nu mai există nicio zonă interzisă pentru asemenea vile, iar noii şi mai vechii îmbogăţiţi ai României se întrec în violarea zonelor protejate.

Acolo stăpânii pământurilor şi apelor transformă paradisul în infern. Au existat cazuri de micii braconieri ieşiţi să tragă la caras sau plevuşcă care au fost prinşi şi transformaţi în robii proprietarilor de lac. Lacurile s-au transformat în gropile de gunoi menajer al marilor oraşe cu sprijinul şi complicitatea proprietarilor. Poieniţele de brazi s-au asortat cu câte-un complex hotelier cu circuit închis. Peste România pitorească s-au înstăpânit miliardari anonimi, ocoliţi de fisc şi de revistele de scandal. Ei pun bariere şi pretind taxă de protecţie.

Zilele trecute, Comisia Europeană a dat în judecată România pentru că nu protejează păsările sălbatice. Neglijenţa este pe punctul să semneze condamnarea la moarte a sute de specii. Autorităţile ar trebui să acorde statutul de teritoriu de protecţie pentru peste un milion de hectare de teren. România nu a răspuns somaţilor comisarilor de mediu şi riscă acum să plătească amenzi grele. Părerea comisarilor europeni este că România risipeşte biodiversitatea Deltei, şi a altor regiuni, din nepăsare sau nepricepere. Şi din obscurele interese ale grupului exclusivist care a transformat paradisul parcurilor naturale în afaceri de familie.

Delta Dunării şi parcurile cinegetice din Carpaţi au trecut din mâna baronilor comunişti în cea a baronilor capitalişti. Biodiversitatea păsărilor sau a peştilor a devenit ţinta mobilă a partidelor de vânătoare sau pescuit. Cum să recunoască statul ca arie de protecţie specială locul unde găştile de îmbogăţiţi şi-au construit raiul personal. Autorităţile locale şi centrale caută o ieşire din impas. Dacă ariile cu pricina sunt declarate zone de protecţie, atunci casele trebuie demolate şi terenul redat vegetaţiei. Noii îmbogăţiţi, finanţatori ai partidelor, sunt nevoiţi să-şi trimită iar aleşii prin parlament, să mai voteze vreo comisie de control sau un ministru capabil să reia firul tradiţiei şi să plătească amenzile cerute de Comisia Europeană.

Aceste şicane au un efect secundar. Deşi biodiversitatea Deltei Dunării este în declin, cea a faunei politice este în continuă creştere. Zona protejată a scenei politice ne face astfel să avem cea mai bogată rezervaţie de animale politice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG