Linkuri accesibilitate

„Contextul electoral 2009”


Igor Botan (ADEPT)

Studiu ADEPT despre carenţele culturii politice manifeste în campaniile electorale din anul acesta

Hărţuirea opoziţiei de către autorităţi şi utilizarea banilor publici în favoarea partidului de guvernământ sunt doar câteva dintre încălcările care au fost comise în perioada campaniilor electorale pentru alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie. Concluziile se conţin în studiul „Contextul electoral 2009” lansat astăzi de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Cele două campanii electorale pentru alegerea Parlamentului urmate de tentativele eşuate de alegerea a şefului statului constituie tinta studiului care isi propune sa scoata in vileag cauzele instabilitatii politice. Directorul executiv ADEPT, Igor Boţan considera că cercetarea oferă partidelor politice suficiente sugestii astfel incit sa inlature pe viitor carenţele generatoare de conflicte, fara sa mizeze doar pe modificarea legislaţiei electorale: „Este vorba despre cultura politică şi despre voinţa clasei politice din Republica Moldova, care în condiţii de divizare socială şi politică generează noi conflicte, atunci când în societate există aşteptări ca conflictele să fie aplanate iar Republica Moldova să aibă o mişcare ascendentă”

Potrivit studiului, hărţuirea opoziţiei de către autorităţi, dar şi lipsa reacţiei din partea acestora la sesizările opoziţiei, au dus la eşuarea alegerii şefului statului din 20 mai şi 3 iunie. L-am întrebat pe Igor Boţan ce şanse sunt ca acelaşi scenariu să nu se repete şi la 23 octombrie, când urmează să fie ales din nou preşdintele ţării.
Igor Boţan: „Şansele sunt 50 la 50. În societate există divizare pe criterii şi orice eveniment crează pretexte pentru încăierări propagandistice de mai departe, în această situaţie nu putem spune că alegerile prezidenţiale pot avea un sfârşit previzibil”

Referindu-se la incidentele, minore sau de proportii, care fac faima proasta Republicii Moldova, autorii studiului au invocat interdictia de a participa la monitorizarea scrutinului impusa in ajunul alegerilor din 29 iulie, unui grup de observatori ai Reţelei Europene pentru Monitorizarea Alegerilor, ENEMO, dupa ce Comisia Electorala Centrala a refuzat sa il acrediteze.

Iurie Ciocan, secretarul CEC, recunoaşte că incidentul a fost păgubos pentru imaginea ţării: „Învăţăm şi noi. Sigur că a fost şi o carenţă din partea Comisiei Electorale Centrale care a întârziat cu aspectul elucidării în media a acestor segmente. Noi nu am invitat aceşti observatori, pe o parte şi pe de altă ei nu au fost acreditaţi. Da, a avut loc refuzul de acreditare şi organele de menţienere a ordinii publice au constatat acest lucru şi au rugat aceste persoane să părăsească ţara.”

De altfel, seful misiunii de observatori ENEMO, Serghei Tkacenko a cerut preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu şi premierului Vlad Filat să se pronunţe retroactiv asupra presiunilor la care au fost supuşi reprezentanţii misiunii în preajma alegerilor din 29 iulie.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG