Linkuri accesibilitate

20.10.99 - Chișinău: Regrupări parlamentare amenință guvernul Sturza


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Dumitru Diacov îl acuză pe președintele Lucinschi că încurajează destrămarea Blocului pentru o Moldovă Democratică și Prosperă.

20.10.1999

Regrupări parlamentare amenință guvernul Sturza.

Dan Ionescu: Inainte de a trece la subiectele anunţate, sa notam ca miercuri, ministrul de externe roman, Andrei Pleşu a declarat la Bucuresti că tratatul de baza dintre Romania şi Republica Moldova ar putea fi semnat pina la sfirsitul anului. In discuţie se mai afla numai un singur articol, şi anume acela referitor la frontiera de stat comuna. Potrivit şefului diplomaţiei romane, documentul va purta numele de „Tratat de parteneriat privilegiat” şi va avea o valabilitate de 10 ani. Intre timp, la Chişinau s-au inmulţit semnele care indica o slăbire a pozitiilor alianţei de guvernamint. Relateaza Sergiu Praporscic:

Preşedintele legislativului, liderul Blocului pentru o Moldova Democratica si Prosperă, Dumitru Diacov l-a acuzat astazi pe şeful statului ca încurajeaza destrămarea formaţiunii pe care o conduce. Solicitat de un grup de ziaristi să comenteze desprinderea din cadrul blocului pro-prezidenţial a 4 deputati şi formarea unui grup de deputati independenţi, Dumitru Diacov a declarat că acestea sunt un rezultat al activităţii preşedintelui Petru Lucinschi: „Plecarea este un rezultat al activităţii preşedintelui Lucinschi, care s-a intilnit cu mai multi membri, cred că cu jumătatea membrilor fractiunii noastre şi a încercat să-i convingă să constituie acest grup de deputati independenti şi 4 au acceptat - dintre care 2 cred că au fost prelucraţi şi în alte instituţii specifice, ale statului.”

Dumitru Diacov a lăsat să se înţeleagă că şeful statului i-a constrîns pe unii deputati să formeze acest bloc independent. El presupune că aceasta soartă ar putea-o împărtăşi şi deputati din alte grupuri parlamentare: „Nu exclud posibilitatea ca acest grup să fie completat cu reprezentanti din celelalte fracţiuni parlamentare, fiindcă ştiu că şi ei sunt invitaţi la aceste dialoguri.”

Se pare că scindarea blocului centrist se urmăreşte a se înfaptui pe mai multe căi. Azi, un grup de membri din cadrul mişcării social politice „Pentru o Moldova Democratica şi Prosperă”, au organizat o conferinţă de presă la care au declarat că liderii mişcării, în frunte cu Dumitru Diacov nu au ţinut cont de opinia majorităţilor membrilor formaţiunii, atunci cînd au decis să nu sprijine schimbarea formei de guvernamint şi referendumul, iniţiate de şeful statului. Dumitru Diacov spune că aceste persoane nu reprezintă opinia mişcării. Totodată el afirmă că nu există nici o divergenţă, inclusiv în problema referendumului, dintre conducerea Miscrii pentru o Moldova Democratica şi Prosperă şi membrii ei de rînd.

Tot astazi, la o conferinţă de presa, preşedintele Aliantei pentru Democratie si reforme, Alexandru Moşanu a declarat că liderii coaliţiei de guvernamint poartă negocieri cu grupul parlamentar al Frontului Popular Creştrin si Democrat în vederea evitării demiterii guvernului Sturza. Moşanu a spus că negocierile au demarat marţi seara, la şedinta ADR.

Solicitat de noi, liderul creştin democraţilor, Iurie Roşca a declarat însă, că pînă în prezent, nu a purtat negocieri cu nici unul din actualii lideri ai componentelor ADR. Roşca nu exclude însă, că aceste negocieri ar putea avea loc pe viitor: „Pină în momentul de faţă nu s-au purtat nici un fel de negocieri, poate de acum încolo. Altceva este că, am impresia ca abia acum unii lideri de partid din cadrul arcului guvernamental au înţeles că există şi varianta unui dialog şi există şi varianta unei discuţii normale dintre componentele ADR-ului şi dintre grupurile parlamentare, în general...”

Iurie Roşca spune că Alianta pentru Democratie si Reforme poate fi menţinută numai dacă liderii ei vor accepta să elimine elementele corupte din cadrul cabinetului de ministrii: „In momentul de faţă nu pot să spun cu certitudine, dacă se va reuşi crearea unei alte majorităţi sau ADR-ul va face o tentativă de debarasare de elementele corupte şi de generarea unui alt guvern care ar avea o acoperire mult mai trainică din partea tuturor componentelor coaliţiei de guvernamint. Deci, ideea noastră este că, coaliția de guvernamint poate fi păstrată cu preţul plecării actualului guvern.”

Potrivit unor ultime informatii, liderii ADR s-au intilnit în a doua jumătate a zilei de miercuri cu preşedintele FPCD, Iurie Roşca. Ultimul ne-a declarat că negocierile nu s-au soldat cu nici un rezultat.
XS
SM
MD
LG