Linkuri accesibilitate

Preşedintele Băsescu respinge ideea unui guvern de tehnocraţi


Liderii opoziţiei după consultările de la Cotroceni
Liderii opoziţiei după consultările de la Cotroceni

Şeful statului propune un guvern de uniune naţională

Klaus Johannis are 50 de ani si este de zece ani primarul Sibiului. Membru al Forumului German din Romania, Johannis este acum la al treilea mandat de primar, cladidndu-si o cariera de succes bazata mai cu seama pe arta negocierii si a compromisului. Klaus Johannis a fost propus ca premier al Romaniei din partea intregii opozitii, care contorizeaza 65 la suta din parlamentari, dar ideea a fost a liberalilor.

Socialistii si liberalii s-au gindit ca un premier independent in persoana lui Johannis cu un guvern de tehnocrati ar putea asigura administrarea tarii pina dupa alegerile prezidentiale care se incheie pe 6 decembrie.

Presedintele Traian Basescu a respins insa aceasta idee, chiar daca a lasat sa se inteleaga ca primarul german al Sibiului ar putea fi o posibilitate: “nu cred intr-un guvern de tehnocrati” a declarat seful statului roman explicind ca “partidele trebuie sa-si asume guvernarea”, “criza” si “alegerile”.

Traian Basescu declara ca in spatele unui guvern de tehnocrati se ascund tot politicienii, care oricum i-ar manevra pe profesionisti. Aparitia unui guvern de tranzitie ca cel pe care-l doreste opozitia nu este credibil, spune presedintele roman care inainte de inceperea consultarilor cu partidele parlamentare s-a intilnit cu ambasadorii statelor Uniunii Europene.

Concluzia lui Traian Basescu dupa aceasta intilnire pare sa fie ca Romania are nevoie de un guvern pe termen lung, care sa-si asume toata raspunderea. Solutia presedintelui roman pentru depasirea crizei create dupa caderea cabinetului minoritar democrat-liberal dupa motiunea de cenzura de ieri, este un guvern de uniune nationala. Traian Basescu este de parere ca in acest fel nimeni nu mai poate acuza fraudarea alegerilor, iar luptele politice nu vor agrava criza economica prin care trece Romania.
XS
SM
MD
LG