Linkuri accesibilitate

Procurorul General Valeriu Zubco: "A fost o tentativă de intimidare a populaţiei"


Ministrul de Interne Victor Catan exclude posibilitatea ca în atentat să fi fost implicate forţe politice din Moldova

Procuratura Generală a prezentat detalii legate de incidentul de noaptea trecută, cînd în Piaţa Marii Adunări Naţionale a explodat o grenadă, rănind circa 40 de oameni. A fost o grenadă de luptă RG-42 şi, potrivit procuraturii generale, a fost aruncată în mijlocul mulţimii de un tînăr.

Politia este in cautarea unui tînăr de aproximativ 25 de ani, de un metru 70-75 înălţime, îmbrăcat în negru. Acestea sint semnalmentele sumare ale faptasului. Forţele de ordine vor lua in calcul şi informaţiile adunate de la persoanele ranite dar şi de la eventuali martori oculari.

Procurorul General al Moldovei, Valeriu Zubco: "Iniţial am analizat ideea unei tentative de omor, dar analizînd declaraţiile care au fost anterior în mass-media, am ajuns la concluzia că a fost o încercare de intimidare a populaţiei. Odată ce am pornit urmărirea penală ca act terorist, noi presupunem că în spatele acestei explozii stă, fie o peroană, fie mai multe. Reieşind din împrejurările în care s-a produs acest eveniment, eu pun la îndoială că cineva a venit la sărbătoare cu grenade în buzunare şi din imprudenţă s-a produs ceea ce s-a produs."

La rîndul său, ministrul de interne Victor Catan exclude faptul că în incidentul de aseară ar fi implicate forţe politice din Moldova. Nu exclude însă posibilitatea implicării unor persoane din afară. El a menţionat că sunt examinate toate versiunile posibile, inclusiv implicare în incident a unor persoane din regiunea transnistreană.

Victor Catan: “Avem anumite suspiciuni în acest sens şi vom examina cu atenţie şi această versiune. Colaboratorii noştri au luat deja legatura cu serviciile speciale din Transnistria pentru ca acestea să ne ajute să verificăm această versiune”.

Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Gheorghe Mihai a adăugat în acest context că în Moldova nu există organizaţii teroriste, dar acest lucru nu înseamnă că organizaţii teroriste internaţionale nu ar putea avea oameni aici: "Urmează să conlucrăm cu serviciile speciale din străinătate", a adăugat directorul SIS, precizînd că în dimineaţa zilei de ieri, premierul a primit cîteva apeluri telefonice din afara ţării cu ameninţări la adresa actualei guvernări. Poliţia urmează să stabilească acum din ce ţară anume provin apelurile .

Întrebaţi dacă incidentul de aseară ar avea vreo conotaţie politică, ministrul de interne, Victor Catan a declarat: "Dis-de-dimineaţă, premierul Vlad Filat a avut o convorbire telefonică cu liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin pe care l-a rugat să se abţină de la declaraţii ce ar duce la destabilizarea situaţiei în Moldova. De asemeni a făcut această adresare către toate forţele politice".

Cu referinţă la provenienţa grenadei, Victor Catan a spus: "noi am avut războiul de pe Nistru, au fost deschise depozitele armatei ruse de aici din Moldova, deci poate proveni din Transnistria, dar poate şi de la lumea interlopă. Noi zilnic descoperim arme de acest fel pe care le nimicim. De exemplu, înainte de summitul CSI am efectuat operaţiunea „Arsenal” cînd am găsit sute de muniţii şi grenade deţinute ilegal."

Oamenii legii au mai spus că explozia de aseară ar fi putut fi prevenită, dar numai în cazul în care concertul s-ar fi desfăşurat într-un spaţiu izolat, iar participanţii ar fi fost verificaţi la intrare. De aceea, vor propune autorităţilor locale ca asemenea acţiuni culturale să nu mai fie organizate în Piaţa Marii adunări Naţionale, ci de exemplu, pe stadioane.

Victor Catan: "Dvs aţi văzut ce se petrecea aseară în piaţă, tineri în stare de ebrietate, cu sticle în mînă. Noi am mobilizat pentru acest concert jumătate din efectivul poliţiei, este vorba de cîteva mii, iar după explozie i-am mobilizat pe toţi".

Explozia de aseara s-a produs imediat dupa ce s-au incheiat focurile de artificii. Cea mai mare parte a publicului si-a dat seama de incident abia atunci cind au aparut ambulantele si ceva mai tirziu s-a intrerupt concertul sustinut de un artist din strainatate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG