Linkuri accesibilitate

Lucian Croitoru - premierul desemnat de Traian Băsescu


Traian Basescu şi Lucian Croitoru
Traian Basescu şi Lucian Croitoru

Toate partidele parlamentare, cu excepţia PDL, resping alegerea preşedintelui.

Criza politica din Romania nu s-a temperat, in ciuda faptului ca presedintele l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru functia de premier. Exista insa o majoritate de 65 la suta din parlament care nu-l doreste pe candidatul presedintelui si care continua sa-l sustina la conducerea guvernului pe primarul german al Sibiului, Klaus Johannis. Traian Basescu insista insa sa aiba un premier fidel, care sa se conformeze dorintelor presedintelui, in cazul in care va fi reconfirmat in functie dupa alegerile care vor avea loc la sfirsitul lunii noiembrie. Traian Basescu se afla in continuare in fruntea sondajelor de opinie si are o strategie prin care sa se situeze deasupra partidelor politice, de aceea se detasaza tot mai mult inclusiv de propriul partid: Partidul Democrat Liberal.

Propunindu-l pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, presedintele Basescu a explicat ca tara are nevoie de cineva care sa vorbeasca pe limba Fondului Monetar International, sa reusasca sa refaca repede credibilitatea tarii si mai ales sa obtina transa de doua miliarde si jumatate de euro pe care Fondul ar trebui sa o elibereze Romaniei in luna decembrie. Deocamdata, a anuntat presedintele roman, expertii FMI si-au anulat vizita programata la Bucuresti, semn rau pentru tara. Fara banii fondului, Romania nu va putea plati pensiile si salariile bugetarilor.

Cu toate acestea presedintele nu se grabseste sa construiasca un nou guvern, dupa ce executivul democrat-liberal a cazut alaltaieri in urma unei motiuni de cenzura. Practic daca Traian Basescu ramine in functie dupa alegerile prezidentiale, va avea nevoie de un guvern favorabil cu o majoritate suficienta pentru a-si continua reformele politice incepute. Daca va accepta un premier dat de partidele inamice va fi nevoit sa conduca alaturi de un guvern neprietenos inca patru ani, pentru ca nu va reusi sa constituie o noua majoritate, de aceea pare sa lase lucrurile asa cum sint, tragind de timp, in asa fel incit abia dupa scrutinul prezidential sa se stabilizeze lucrurile.

Presedintele roman a explicat ca nu-l respinge pe Klaus Johannis, care a fost primit astazi foarte bine in presa internationala, ci il prefera pe Lucian Croitoru. Doctor in economie, fost reprezentant al Romaniei la FMI, candidatul presedintelui pentru functia de prim ministru are 52 de ani si a fost respins in comisiile de specialitate ale parlamentului cind a candidat pentru fotoliul de viceguvernator al Bancii Nationale. Socialistii si liberalii au declarat ca-l vor respinge si de aceasta data si l-au acuzat pe presedintele Romaniei ca arunca tara in haos, respingindu-le pe Klaus Johannis care ar fi fost acceptat ca premier cu o larga majoritate.

Premierul desemnat are la dispozitie zece zile pentru a veni in fata parlamentului cu un guvern. Pina atunci insa opozitia ameninta ca va face o reclamatie la Curtea Constitutionala prin care Traian Basescu este acuzat ca nu tine cont de vointa celor trei partide care detin 65 la suta din fotoliile parlamentare si care il sustin pe primarul Sibiului.
XS
SM
MD
LG