Linkuri accesibilitate

Moscova: cele trei partide de opoziţie boicotează Duma


Parlamentarii opoziţiei părăsesc plenul în semn de protest
Parlamentarii opoziţiei părăsesc plenul în semn de protest

Opoziţia parlamentară cere renumărarea voturilor exprimate la recentele alegeri locale

„Alegerile locale vor fi un test pentru presedintele Medvedev, care a pledat pentru mai multa democratie” , „cu ocazia alegerilor locale, presedintele Medvedev spera sa sparga monopolul de putere al partidului Rusia Unita” – acestea erau numai citeva din speculatiile „analitice” facute inainte de scrutinul local din Rusia, desfasurat pe 11 octombrie.

Rezultatele au risipit insa orice speranţa de schimbare: Rusia Unita ramine partidul dominant, care a castigat detasat si circumscripţii ce pareau sigure in mainile opoziţie. Ceea ce a dat desigur prilejul unor acuzaţii de frauda.

Iar in Duma de stat, parlamentarii celor 3 fracţiuni de opoziţie s-au retras, in semn de protest. Partidul liberal al liderului extremist Vladimir Jirinovski, Partidul comunist si partidul „Rusia corecta” cer deschiderea unei anchete parlamentare si renumararea voturilor.

Partidul de guvernamant refuza orice compromis pentru a readuce in Duma reprezentanţii opozitiei. Mai mult, intreaga conducere a partidului, oficiala si informala, respinge orice acuzaţie de fraudare a alegerilor.

Premierul Vladimir Putin, liderul neoficial a Rusiei Unite, declara ca oricine poate dovedi frauda, ar trebui sa inainteze dovezile tribunalului.

Presa ruseasca susţine ca presedintele Medvedev ar fi discutat, la telefon, cu liderii celor trei partide care boicoteaza Duma. Dar partidele cer o intalnire fata in faţa pe care presedintele o refuza. Are oricum programata o intrevederea cu toţi liderii partidelor parlamentare pe 26 octombrie.

O sursa din Kremlin este citata de agenţia RIA Novosti ca Medvedev nu se va lasa influentat de partidele protestatare si nici nu va demite funcţionari locali, care ar putea fi responsabili de posibilele fraude.

O afirmaţie contrazisa parţial de analisti de la Moscova. Ei sunt de parere ca ar putea fi sacrificati caţiva lideri locali, regionali, pe altarul iluziei unui parlament pluralist. Dar nimeni nu se asteapta ca rezultatul alegerilor sa fie rasturnat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG