Linkuri accesibilitate

Parvin Fahimi - o portavoce a mamelor îndoliate din Iran


Sohrab Arabi şi mama sa Parvin Fahimi la demonstraţiile din iunie
Sohrab Arabi şi mama sa Parvin Fahimi la demonstraţiile din iunie

"Cum poţi ucide nişte copii pentru că demonstrează paşnic, pentru că vor înapoi voturile furate? "

În fiecare sâmbătă, de patru luni de zile, mamele celor ucişi în protestele post-electorale din Iran se adună într-un parc din Teheran. Cea mai cunoscută este Parvin Fahimi. Fiul ei, Sohrab Arabi, a fost împuşcat mortal în zilele de după alegeri, în împrejurări neclare. Iranienii îi spun, simplu, „mama lui Sohrab”.

Corespondenta EL Libere Golnaz Esfandiari a vorbit cu mama lui Sohrab la telefon. A găsit-o supărată de un eveniment recent. Trei participanţi la protestele din vară au murit în arestul poliţiei. Opoziţia şi opinia publică au cerut investigarea deceselor, dar mai mulţi oameni ai puterii n-au fost de acord, spunînd că protestele ar trebui uitate.

Mama lui Sohrab spune că asemenea îndemnuri la reconciliere, mai precis la muşamalizare, o scot din fire. Ea nu s-a împăcat şi nu se va împăca niciodată cu cei care i-au ucis fiul. Cum poţi ucide nişte copii pentru că demonstrează paşnic, pentru că vor înapoi voturile furate? – se întreabă Parvin Fahimi.

Fiul ei a dispărut la data de 15 iunie, la trei zile după alegerile prezidenţiale contestate, câştigate până la urmă din nou de Mahmud Ahmadinejad. Parvin a fost informată atunci că Sohrab a fost arestat. Apoi, însă, vreme de câteva săptămâni, n-a mai reuşit să afle nimic. Iar la 11 iulie, i-au spus că e mort.
Până în ziua de astăzi, n-a putut afla se s-a întâmplat.

Poliţia i-a spus că Sohrab a fost împuşcat de la o distanţă de 3 până la 15 metri. O propoziţie care sună foarte precis, dar nu spune nimic. Cine l-a împuşcat? De ce? A murit pe loc, sau la spital?

Parvin l-a văzut ultima dată pe Sohrab în dimineaţa zilei când a dispărut. 15 iunie. Mama şi fiul, ambii suporteri ai candidatului reformist Mir Hossein Musavi, au ieşit pe străzile Teheranului împreună cu sute de mii de alţi iranieni, indignaţi de ceea ce socoteau a fi alegeri falsificate. În mulţime, s-au pierdut unul de celălalt. Mama s-a întors acasă şi l-a aşteptat pe Sohrab. Văzînd că nu mai vine, ştiind ce se întâmplă în oraş, a mers direct la închisoarea Evin, unde se spunea că se află mulţi dintre cei arestaţi la proteste. Nu l-a găsit la Evin. În zilele şi săptămânile care au urmat, a mers zilnic la procuratură şi la poliţie. A bătut la toate uşile de unde putea să vină un răspuns, dar n-a aflat nimic.

Pe 11 iulie, fratele lui Sohrab a adus acasă vestea, identificînd fotografia fratelui printre zecile de morţi de după proteste. Înmormântarea a fost două zile mai târziu. La înmormântare n-au fost numai lacrimi. Mama lui Sohrab a cerut socoteală ucigaşilor, şi continuă să facă acelaşi lucru şi acum, în ciuda presiunilor enorme ale autorităţilor asupra ei şi a familiei sale.

Parvin Fahimi a devenit o portavoce a mamelor îndoliate din Iran. O misiune pe care nu şi-a dorit-o. Dar odată ce soarta i-a dat-o, vrea s-o ducă până la capăt.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG