Linkuri accesibilitate

Cargoul „Arctic Sea” şi o mînă de ruşi din Estonia pe post de piraţi


Piraterie? Disimularea unui transport de arme? Geostrategie?

În vara anului curent s-a petrecut un incident maritim bizar. Un cargou numit „Arctic Sea” s-a pierdut, iar după o lungă perioadă de tăcere ruşii au anunţat că a fost capturat de piraţi, şi că au capturat, la rândul lor, piraţii. Afacerea a căpătat amploare internaţională după ce presa din mai multe ţări, începînd din Israel, a scris că nava transporta armament destinat Orientului Mijlociu. Presupuşii piraţi sunt câţiva etnici ruşi din Estonia.
Aflat la Tallin, corespondentul Europei Libere Gregory Feifer a încercat să afle mai multe despre ei.

Unul din piraţii prezumtivi escotat de soldaţi ruşi
La Tallin, scrie Gregory Feifer, cei care-i cunosc personal pe suspecţii din cazul „Arctic Sea” refuză să creadă varianta oficială a incidentului din vară. Prietenii lor sunt de acord să nici unul din cei arestaţi nu era uşă de biserică. Dar să se implice într-un act de piraterie, asta li se pare cam mult.

„Nu cred să fie aşa de idioţi să caute pricină Rusiei. La ce le-ar folosi?”, spune doamna Tatiana, asistentă medicală în vârstă de 63 de ani, mama unuia din cei arestaţi, Dmitrii Bartenev.

Fratele, Alexei, spune că odiseea lui Dmitrii a început în martie, când a găsit un anunţ într-un supermarket din Tallin. Se căutau angajaţi pentru o firmă de securitate spaniolă. La vremea aceea, Dmitrii era liber de probă, după ce fusese condamnat pentru că condusese o maşină în stare de ebrietate. Împreună cu alţi câţiva cunoscuţi, Dmitrii a plecat vesel la muncă.

Ce s-a întâmplat de atunci până în prezent, nimeni nu ştie exact. Fratele lui Dmitrii spune că a văzut contractul cu care a plecat, şi nu i s-a părut în regulă. Poate că Dmitrii a fost atras într-o capcană, într-o conspiraţie, fără să ştie ce-l aşteaptă, spune Bartenev, insistînd însă că nu-l crede în stare să răpească o navă.

După o lună de la plecarea lui Dmitrii, poliţia a bătut la uşa familiei Bartenev cu mandat de arestare. Era prima oară când auzeau de nava „Arctic Sea”.
Restul lumii ştia deja mai multe. Înregistrat ca un cargou transportînd cherestea pentru Algeria, vaporul ar fi dispărut de pe radare în iulie. Ruşii au spus apoi că a fost răpit sub ameninţarea armelor la 24 iulie şi că echipajul ar fi fost eliberat trei săptămâni mai târziu, în apropierea coastelor de vest ale Africii.

Presa a speculat apoi că la bordul navei s-ar fi aflat rachete de tip S-300, destinate Iranului sau Siriei. Ziarele din Israel au scris că nu ruşii, ci serviciile secrete israeliene au găsit nava, şi-au avertizat apoi Kremlinul s-o sechestreze. Iar criticii versiunii oficiale spun că răpirea ar fi fost inventată ca să prevină un scandal internaţional în care Rusia ar fi apărut ca un complice al unor regimuri ostile.

Aceasta este părerea generală şi la Tallin. Parlamentarul din Estonia Tarmo Kouts, raportor european pentru acte de piraterie, crede că teoria ţapilor ispăşitori în persoana ruşilor estonieni este destul de plauzibilă. Suspecţii înşişi spun că în loc să meargă în Spania, cum le promitea anunţul, au mers doar într-un port din Estonia, unde au început să înveţe cum să colecteze deşeuri în mare. În ziua de 24 iulie, când a dispărut nava, bărcuţa lor a fost prinsă de furtună, iar „Arctic Sea” i-a salvat. Aventurieri, încurajaţi de prietenia arătată de echipaj, au rămas la bordul navei, până a apărut marina militară rusă.

Unii ruşi din Estonia spun că necazurile piraţilor din Tallin ar avea legătură şi cu statutul special al comunităţii din care fac parte. Toţi, cu o excepţie, au aşa-numite paşapoarte gri, adică nu sunt cetăţeni ai Estoniei, cu drepturi depline, deşi s-au născut şi-au crescut în Estonia. Nimeni n-are nevoie de cei cu paşapoarte gri, spune Anastasia Strelkova, sora unuia din cei arestaţi. Estonia n-o să se bată pentru ei, iar Rusiei nu-i fac trebuinţă.

Fratele lui Bartenev merge şi mai departe. El crede că Dmitrii a căzut în plasa unui joc geostrategic, în care Rusia a încercat să întunece imaginea Estoniei, fosta ei colonie care face acum parte din Uniunea Europeană şi din NATO.
XS
SM
MD
LG