Linkuri accesibilitate

Influența vicepreședintelui Joe Biden la Casa Albă


Un oponent al sporirii forțelor americane în Afganistan.

Care este influenta de care se bucura la Casa Alba, vice-presedintele Biden, care se va deplasa in curind in citeva tari est si central europene ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Unul dintre dosarele cele mai delicate in legatura cu care poate fi masurata influenta vice-presedintelui, Joe Biden este cel legat de suplimentarea efectivelor militare americane in Afganistan. Comandantii militari doresc sa fie trimise intariri. Biden personifica pozitia stingii americane si se opune. Ce doreste fostul senator este ca strategia americana sa vizeze contracararea terorismului, in special a retelei Al Quaida in timp ce in Afganistan, fortele afgane trebuie sa preia chestiunile de securitate.

Intr-un recent articol aparut in revista Newsweek, autorii arata ca Joseph Biden nu este o figura de paie la Casa Alba ci o adevarata forta. Iar pozitiile sale cistiga teren in administratie. In blogul ei, comentatoarea politica, Arianna Huffington scrie ca daca Obama decide sa suplimenteze efectivele din Afganistan, Joe Biden ar trebui sa demisioneze, devenind astfel liderul miscarii anti-razboi, care concentreaza o buna parte a stingii americane. Joseph Biden reprezinta un segment numeros al electoratului democrat, care nu are incredere ca razboiul din Afganistan poate duce la ceva pozitiv si ar dori revenirea trupelor acasa, asa cum se intimpla cu cele din Irak. Opozitia la suplimentarea de trupe arata ca regimul afgan este compromis in ochii populatiei si corupt si ca in absenta bunei administrari a tari, trupe si bani din strainatate nu pot rezolva criza.

Problema lui Joseph Biden este insa ca s-a identificat cu o cauza care ar putea pierde pentru ca e posibil ca Obama sa suplimenteze totusi numarul de militari americani pentru ca asa ii cer comandantii. Alte oficialitati democrate, cum este senatoarea de California, Dianne Feiunstein cred ca problema nu se pune ca fortele americane sa ramina in Afganistan, pe termen lung, dar daca parasesc tara acum – spune senatoarea-- pericliteaza si putinul care s-a realizat. Ea crede ca presedintele Obama trebuie sa aplece urechea la sfaturile comandantilor militari de pe teren. In plus, Biden s-a opus in 2003 si suplimentarii trupelor in Irak, ori acea masura a antrenat suficienta stabilitate in acea tara pentru a permite inceperea retragerii.
XS
SM
MD
LG