Linkuri accesibilitate

Timpul: „Președinția lui Lupu se amînă”


Incertitudini față de candidatura unică înregistrată pentru alegerile prezidențiale.

În “Timpul” Arcadie Gherasim explică în ce constă motivul care l-a determinat pe deputatul comunist Vladimir Ţurcan să-l îndemne pe liderul PCRM Voronin să participe şi el la votarea lui Marian Lupu, candidatul AIE la funcţia de şef al statului. “Preşedinţia lui Lupu se amână”, titrează “Timpul”, care aminteşte că în cursa pentru alegerile prezidenţiale s-a înregistrat un singur candidat. Publicaţia îl citează pe Ion Pleşca, preşedintele comisiei parlamentare pentru alegerea şefului statului, potrivit căruia preşedintele ţării nu poate fi ales dintr-o singură variantă pentru că asta ar însemna, o desemnare, şi nicidecum o alegere. “Timpul” face trimitere şi la o altă opinie, exprimată de Gheorghe Susarenco, fost judecător la Curtea Constituţională, potrivit căruia deşi legea spune, într-un fel, că la alegerea preşedintelui participă nu mai puţin de doi candidaţi, Constituţia nu prevede expres acest lucru. Şi tot în “Timpul”, analistul politic Igor Boţan, explică de ce tărăgănarea alegerii şefului statului îi convine AIE.

Ziarul rus „Kommersant” inserează opiniile contradictorii pe care le expun deputaţii din taberele politice adverse de la Chişinău cu privire la alegerile preşedintelui R. Moldova. Pe de o parte, „Kommersant” îl citează pe Ion Pleşca, deputat AMN, care consideră că alegerile pot avea loc şi în cazul în care e înregistrat un singur candidat, lucru contestat în paginile aceleeaşi publicaţii de deputatul comunist Vladimir Ţurcan.

Nezavisimaia Gazeta” scrie că în zadar AIE nu şi-a înaintat şi cea de-a doua candidatură la funcţia de şef al statului, aşa cum alegerile de pe 23 octombrie ar putea fi amânate din cauza unor neconcordanţe din legislaţia naţională.

„Moldova în pană de preşedinte”, titrează la București “Evenimentul Zilei”, care explică amânarea alegerii şefului de stat prin decizia comuniştilor de a nu-şi înainta propria candidatură. „Gardianul” publică opinia deputatului PLDM Vitalie Nagacevschi, potrivit căruia avizul Curţii Constituţionale, care menţionează necesitatea unei concurenţe la alegerea şefului statului, nu este decât o recomandare. “Gardianul” informează de asemenea că azi, incep la Chisinau negocierile privind Acordul de mic trafic la frontier şi că tot azi va fi definitivată lista localităţilor basarabene, care vor beneficia de Convenţia privind micul trafic la frontieră.
XS
SM
MD
LG