Linkuri accesibilitate

Reuniune a Consiliului de parteneriat UE - Rusia


Miniştrii de externe Carl Bildt şi Sergei Lavrov la Bruxelles
Miniştrii de externe Carl Bildt şi Sergei Lavrov la Bruxelles

Liderii UE îşi declară public dorinţa de a reveni la relaţii normale cu Rusia - Moscova insistă pe ridicarea regimului de vize

Uniunea Europeana si Rusia si-au reafirmat astazi dorinta de a-si imbunatati relatiile, dar asupra multora dintre subiectele cele mai controversate nu par sa se fi inregistrat progrese, dupa cum relateaza corespondentul nostru la Bruxelles, Ahto Lobjakas.

Si astazi, liderii Uniunii Europene si-au declarat public dorinta de a reveni la relatii normale cu Rusia, atita doar ca nu prea sunt domenii in care cele doua parti ar putea colabora. Ministrul suedez de externe, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Uniunii, a declarat ca, in ciuda faptului ca Uniunea si Rusia au perspective diferite asupra anumitor subiecte, mai cu seama, Caucazul de Sud - adica relatia cu Georgia - ar exista o serie intreaga de alte domenii in care ar fi de dorit o colaborare mai buna.

Din ceea ce Moscova a anumit „ motive tehnice”, Rusia a anulat vinerea trecuta o intilnire planificata pentru a se discuta un nou acord de parteneriat cu Uniunea Europeana. Mai mult, astazi, Serghei Lavrov a lasat sa se inteleaga ca Moscova nu ar dori prea tare sa sprijine politica Uniunii Europene la summitul asupra incalzirii globale de la Copenhaga si ca ar dori mai mult sa discute chestiuni de securitate regionala si globala.

"Cit de indeaproape vor colabora Rusia si Uniunea Europeana asupra problemelor importante globale va determina in mod direct cit de departe poate merge Uniunea Europeana in atingerea telurilor sale si cit de substantial va fi impactul Uniunii Europene in solutionarea problemelor si pericolelor care stau in fata noastra", a declarat Serghei Lavrov care a repetat si apelul presedintelui Rusiei Dmitry Medvedev pentru o noua arhitectura de securitate in Europa.

Sergei Lavrov
Lavrov a refuzat si sa dea asigurari Uniunii Europene ca nu vor fi probleme cu livrarea gazelor naturale rusesti in aceasta iarna si ca vor fi evitate situatii precum cea de anul trecut, cind, din cauza problemelor intre Rusia si Ucraina, milioane de europeni au ramas fara caldura. Lavrov a repetat si astazi ca toata vina pentru situatia de anul trecut o poarta Ucraina.

O alta problema adusa in discutie de Lavrov astazi la Bruxelles a fost cea a vizelor. El a cerut Uniunii Europene sa-i spuna cind anume cetatenii rusi vor putea calatori fara viza in tarile comunitare. La aceasta intrebare a raspuns comisarul Uniunii pentru politica externa, Benita Fererro Waldner : "Am spus intotdeauna ca ridicarea vizelor este o chestiune de perspectiva pe termen lung. Acest lucru a fost in mod deosebit mentionat astazi pentru ca avem nevoie intotdeauna de mandatul de a incepe astfel de negocieri din partea tuturor tarilor membre".

Mai multe tari ale Uniunii sustin ca aceasta problema ar fi cea mai eficienta „ arma” pe care o are Uniunea in relatia cu Rusia, mai ales pentru ca liderii de la Kremlin vad o eventuala ridicare a vizelor drept o victorie simbolica si un succes al politicilor sale. Asadar, scrie corespondentul Europei Libere, Ahto Lobjakas, e greu de spus ce inseamna, in aceste conditii, „ relatii normale intre Rusia si Uniunea Europeana”.
XS
SM
MD
LG