Linkuri accesibilitate

Turcia partener în proiectul South Stream


Traseul inițial proiectat al gazoductului South Stream
Traseul inițial proiectat al gazoductului South Stream
Gazoductul South Stream, proiect rus care pune serios sub semnul întrebării realizarea conductei Nabucco, îşi schimba din nou partenerii și se pare că locul Bulgariei va fi luat acum de Turcia. Relatează de la Sofia Petiu Petkov:

Turcia, se pare a căștigat bătălia cu Bulgaria pentru gazoductul „Southstream” prin care peste 30 de miliarde metri cubi de gaze rusești urmează să fie tranzitate anual spre Europa centrala și de sud. Tîrziu aseară, într-o convorbire telefonică președintele turc Abdullah Gul a comunicat omologului său rus Dmitrii Medvedev decizia Ankarei de a permite ca aceasta conductă să traverseze apele sale teritoriale. În acest mod se rezolvă - în ghilimele – așa zisă problema ucraineană și se pune cruce speranțelor Bulgariei de a deveni principalul nod de tranzit al gazelor și petrolului rusesc în Balcani. Se pare că Kievul a avertizat că nu va permite tranzitarea zonei sale de interes economic în Marea Neagră de către gazoduct în drum spre litoralul bulgăresc – așa cum prevedea varianta inițiala a proiectului. Nu este un secret că „Southstream”-ul va slăbi într-un mod considerabil pozițiile Ucrainei.

Știrea a fost anunțată astăzi la Milano de către ministrul turc al economiei Taner Yaldăz care a înmănat viceprim-ministrului rus Igor Secin toate permisele necesare. Neoficial se afirmă că acordul turc a fost obținut în schimbul angajamentului Moscovei de a participa la construirea conductei de petrol Samsun-Geihan considerat un concurent al proiectului ruso-bulgaro-elen Burgas-Alexandroupolis.

Delegația rusă care ia parte la reuniunea trilaterală de la Milano a pus accentul asupră participării Turciei la „Southstream” în locul Bulgariei, informează cotidianul moscovit „Commersant”. Astăzi, în timpul vizitei lui Medvedev la Belgrad, a fost semnat un acord pentru participarea Serbiei la proiect.

Președintele concernului italian ENI Paolo Scaroni a salutat decizia Turciei, declarănd că în curînd Geihan va putea deveni un Huston turcesc. Ancara speră că o parte din petrolul rusesc va putea fi prelucrat la Geihan.
XS
SM
MD
LG