Linkuri accesibilitate

Ce perspective pentru relațiile moldo-ruse ?


Pavel Felgengauer
Pavel Felgengauer

Opinia expertului militar rus Pavel Felgenhauer.

Cum este privită accentuata directionare a Moldovei catre Uniunea Europeana la Moscova ? Va dauna ea relatiilor bilaterale Chişinau-Moscova, sau dimpotrivă ? Vitalie Enache a stat de vorba despre acest subiect cu analistul politic rus Pavel Felgenhauer de la Moscow Times:

Relaţiile dintre UE şi ţările membre ale Parteneriatului Estic, din care face parte şi R. Moldova, nu deranjează autoritatile Federatiei Ruse, crede politiologul rus Pavel Felgenhauer de la Moscow Times.

Chiar daca Rusia şi-a exprimat dezacordul în legătură cu lansarea Parteneritului Estic, spune Felgenhauer, respectivul parteneriat nu are cum să afecteze relaţiile bilaterale moldo-ruse: „Moscova în general nu prea agrează aflarea R. Moldova în Parteneriatul Estic, însă Moldova nu reprezintă cea mai importantă problemă pe agenda Rusiei ce vizeaza fostul spaţiu sovietic. Sunt probleme mai importante pentru Rusia, cum ar fi relaţia cu Ucraina. În general însă, apropierea R. Moldova de UE nu este văzută de Rusia ca un factor absolut negativ. Rusia e îngrijorată mai mult de apropierea de NATO. Dar faţă de UE, Rusia are o atitudine mai binevoitoare. Spre exemplu, aderarea la UE a Finlandei, dar şi a ţărilor baltice, nu a produs reacţii dure din partea Rusiei. A stârnit nemulţumirea Moscovei însă aderarea statelor baltice la NATO, precum şi aspiraţiile de aderare la aceeaşi organizaţie ale Ucrainei şi Georgiei. Aşa că apropierea de UE a unor state precum R. Moldova, nicidecum nu incita spiritele la Moscova, mai ales că aceasta din urmă îşi dă bine seama că integrarea europeană a unor state din fosta URSS ţine de viitorul îndepărtat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG