Linkuri accesibilitate

27.10.99 - Chișinău: PFD condiționează participarea la coaliția de guvernare


Valeriu Matei
Valeriu Matei

Declarația prezentată de Valeriu Matei cere, între altele, adoptarea de către Parlament a Legii lustrației.

27 octombrie 1999

Partidul Forțelor Democratice condiționează participare la coaliția de guvernare.

Dan Ionescu: Miercuri, preşedintele Partidului Fortelor Democratice, Valeriu Matei a expus pe larg condiţiile pe care formaţiunea sa le-a inaintat partenerilor de coaliţie, în vederea continuării actualei formule de guvernamint. Relateaza corespondentul nostru Radu Benea
:

Preşedintele Partidului Fortelor Democratice, Valeriu Matei a ţinut astazi o conferinţă de presă la care a făcut cunoscute condiţiile în care formaţiunea sa ar putea să ramînă, în continuare, la guvernare. Aceste propuneri au fost înaintate partenerilor din coaliţia majoritara din Parlament la şedinta Aliantei din seara zilei de marţi.

Potrivit lui Valeriu Matei, motivul pentru care partidul său condiţioneaza rămînerea sa la guvernare este agravarea situaţiei odată cu adoptarea de catre Parlament, prin votul deputatilor comunişti şi ai celor din grupul condus de Dumitru Diacov, a iniţiativei guvernului privind constituirea judeţului Taraclia, susţinută de reprezentantul, in executiv al Convenţiei Democrate, prim vicepremierul Nicolae Andronic. Matei susţine că judeţul Taraclia, pe de-o parte, este rodul unor interese financiare de grup, şi pe de altă parte, contribuie la enclavizarea, pe mai departe, a teritoriului Republicii Moldova.

Iată, în continuare motivele şi condiţiile expuse în declaraţia Partidului Forţelor Democratice pe care a citit-o Valeriu Matei: „Nepăsarea şi dispreţul manifestate de aceştia faţă de opţiunea grupului parlamentar al PSD si al altor colegi, dovedesc, cu prisosinţă cît de periculoasa este situaţia în care se afla acum ADR si actualul guvern. Iată de ce înţelegem că interesele fundamentale ale populaţiei impun eforturi extraordinare. Că politica compromisurilor nu poate continua la nesfîrşit, că prezenţa foştilor colaboratori si informatori KGB pune în pericol viitorul Republicii Moldova şi existenta multi-partitismului, că spaţiul de manevră de care dispune acum PFD este şi mai redus, biroul permanent al Partidului Fortelor Democratice cere grupului parlamentar PFD să solicite de urgenţă partenerilor din ADR renegocierea documentelor constitutive ale Alianţei condiţionînd rămînerea PFD la guvernare de acceptarea, de către partenerii din coalitie şi de către primul ministru a urmatoarelor angajamente: inregistrarea pe parcursul a 30 de zile prin hotarire de guvern a Mitropoliei Basarabiei, eliberarea, pînă la începutul anului 2000 a deputatului Ilie Ilaşcu şi a membrilor grupului său, examinarea şi adoptarea de către Parlament, pînă la 1 februarie 2000 a legii lustraţiei”.

Valeriu Matei susţine că aceste condiţii nu sunt irealizabile şi au fost puse în rînd cu altele care vor fi făcute publice la momentul potrivit. Printre acestea figureaza şi revizuirea statutului zonelor economice libere. Din declaratiile făcute dupa şedinţa Aliantei la care s-au discutat aceste chestiuni, se poate constata că liderii ADR salută propunerile PFD, deşi au fost exprimate şi unele obiecţii.

Preşedintele parlamentului, Dumitru Diacov, liderul Blocului Pentru o Moldova Democratica şi Prosperă nu a fost de acord cu ceea ce el a numit „modul ultimativ” în care au fost făcute propunerile. În opinia sa, „toate grupurile parlamentare vor veni cu un raspuns şi propuneri pentru a supravietui. Cit priveste renegocierea documentelor de constituire a ADR, Dumitru Diacov consideră că aceasta se poate face doar la modul teoretic, deoarece Frontul Popular Crestin Democrat s-a retras de la guvernare încă acum o jumătate de an.

Preşedintele Convenţiei Democrate din Moldova, Mircea Snegur, consideră că cerintele PFD-ului trebuie examinate ca propuneri şi nu ca nişte conditii de ramînere la guvernare. Totuşi, el a declarat că este gata să contribuie la realizarea lor deplină şi imediată. Vicepreşedintele parlamentului Iurie Rosca, preşedintele FPCD, deasemenea, a salutat initativa PFD deşi a ţinut să aprecieze că aceasta putea parveni cu mult mai devreme şi nu acum cînd, „PFD se află într-un proces intens de refacere a propriei imagini, pe fundalul unor şifonări vizibe care s-au produs în trecutul nu prea îndepărtat”.

Din Chisinau, Radu Benea, REL.

Moderator: Tot astazi, judecătoria sectorului Buiucani al municipiului Chişinău a procedat la examinarea cererii de acţionare în judecată a Parlamentului, înaintata de Valeriu Matei în calitate de fost vicepreşedinte al legislativului. Domnul Matei contesta demiterea sa la 9 iulie printr-un vot secret al Parlamentului, sub acuzarea de implicare in afaceri ilicite. Potrivit lui, deputatii care au votat in favoarea destituirii sale ar fi încălcat atît procedurile uzuale în asemenea situaţii cît şi prevederile Codului Muncii. La rîndul său, Parlamentul a depus miercuri, la aceiasi judecătorie, probe care ar dovedi legalitatea demiterii preşedintelui PFD din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului.

In alta ordine de idei, mai precis, în legatură cu soarta grupului Ilaşcu, să notăm că Federaţia Internaţională pentru Abolirea Torturii, cu sediul la Paris a lansat un nou apel pentru eliberarea membrilor grupului Ilaşcu. Apelul, adresat liderului separatistilor transnistreni, Igor Smirnov, menţioneaza presiunile psihologice exercitate asupra lui Ilie Ilaşcu şi a tovarăşilor săi de suferinţă, precum şi înrăutăţirea stării generale a sănătăţii celor 4 deţinuti dupa mai bine de 7 ani de temniţă grea.

Intre timp, Smirnov a fost invitat la Moscova pentru o întrevedere cu primul ministru rus, Vladimir Putin. Invitaţia i-a fost înmînată marţi, la Tiraspol, de catre ambasadorul, in exerciţiu al Federaţiei Ruse la Chişinău, Aleksandr Papkin. Potrivit acestuia, Putin doreşte sa discute cu Smirnov „toate problemele de interes comun pentru cele doua părţi”.
XS
SM
MD
LG