Linkuri accesibilitate

29.10.99 - București: Legea accesului la dosarele fostei Securități


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Un comentariu de Gabriel Andreescu.

29 octombrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Comentariu: Gabriel Andreescu).

Legea accesului la dosarele fostei Securități.

Legea accesului la dosare şi deconspirarea Securităţii, adoptată de parlament, aşteaptă să fie promulgată. Până acum, remarcă Gabriel Andreescu, nu s-a făcut auzită nici o voce care să salute încheierea lungului proces de adoptare a acestei legi. Majoritatea au reluat criticile aduse de chiar iniţiatorul legii, senatorul ţărănist Constantin „Ticu” Dumitrescu care afirmă că legea a fost schimbată într-una a „conspirării” Securităţii.

Gabriel Andreescu pe de altă parte apreciază drept „liberale” prevederile legii când este vorba de accesul la propriul dosar de securitate (singurele limitari fiind impuse numai atunci când se cer copii după aceste dosare).

Aplicarea legii va fi testul acesteia: accesul la propriul dosar se va face prin intermediul CNSAS (Consiliul naţional pentru studierea arhivelor Securităţii) .

Potrivit legi, CNSAS va începe să funcţioneze în mai puţin de 2 luni de la promulgarea ei.

Legea s-ar putea dovedi ineficientă, recunoaşte Gabriel Andreescu dar nu este atât de proastă pe cât se spune. Un rol decisiv în aplicarea şi interpretarea legii va reveni colegiului CNSAS de aceea constituirea acestuia s-ar putea dovedi unul din cele mai interesante evenimente ale următoarelor luni, este de părere Gabriel Andreescu.
XS
SM
MD
LG