Linkuri accesibilitate

Scandal de proporţii în justiţia bulgară


Comisia Europeană cere elucidarea rapidă a cazului Krasiu

Lobbistul de baza al justiției bulgare nu este o nimeni altul decât tânărul Krasiu, șomer, cu lanțuri de aur, două apartamente la Sofia și unul la Plevnă, și două automobile: BMW și Mercedes.

Contra 200 000 de euro, împărțite unde trebuie, el se angajează să asigure voturile necesare pentru ca un candidat să treacă cu succes bariera Consiliului Suprem al Magistraturii. Faptul că omul este fără ocupație, sau că ar fi rom nu contează. Într-o țară unde se dau 200 000 de euro pentru posturi care aduc un salariu de 200 de ori mai mic, ce importanța are culoarea intermediarului.

Și nu este vorbă de o glumă de prost gust născocită de presa de scandal. Din telefonul respectivului Krasiu s-a vorbit de peste 300 de ori cu câtiva membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii, cel mai intens, în ajunul numirilor în astfel de posturi. Este vorba de zile în care au fost aleși, printre altii, președinții tribunalelor de apel din Sofia, Varna și Plovdiv, și vicepreședintii Curții administrative de apel.

Unul din partenerii de telefon ai lui Krasiu – cu 213 de convorbiri - a și demisionat. Un altul – cu numai 33 – dar cea mai mare parte în zile în care Consiliul a adoptat decizii importante, a promis, dar s-a răzgăndit, punând colegilor săi întrebarea dacă consideră că este mai bine să discute cu politicienii aflați la putere cazurile de care răspund. Un al treilea va aștepta concluziile comisiei de anchetă. Întretimp Consiliul a adresat un apel tuturor magistraților care au menținut contacte cu respectivul lobbist să plece de bună voie.

În afara celor trei membri ai Consiliului Suprem, cu Krasiu au vorbit 14 candidați de a deveni șefi judiciari, din care 5 au și fost aleși, alți 30 de magistrați, zeci de politicieni, în principal din partidul țarist.

Procurorul șef Boris Velcev a cerut oprirea numirilor de magistrați, cerere respinsă de membrii Consiliului Suprem. Primul ministru Boiko Borisov a declarat că se gândește la posibilitatea de a dizolva organul compromis.

În legătura cu cazul Krasiu apar câteva întrebări – câți bani și de unde va putea scoate un judecător suprem ca să plătească 200 000 de euro pentru postul respectiv, dacă situația în vârfurile justiției este așa cum se întâmplă cu judecătorii mai mărunți și, nu în ultimul rând, care va fi reacția Comisiei Europene, care a si cerut prin purtatorul sau de cuvint Marc Gray elucidarea cat mai rapida a cazului Krasiu.
XS
SM
MD
LG