Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Societatea nu este interesată în alegeri anticipate și riscul unui haos


Marian Lupu

Liderul PD dezminte idea că ar putea părăsi AIE: "Dacă am declarat un set de valori şi ne-am asumat riscurile, atunci mergem pe acestă cale mai departe".
Valentina Ursu: Domnule Marian Lupu, ce condiţii s-au creat astăzi pentru a fi ales preşedintele ţării?


Marian Lupu: Însăşi situaţia, circumstanţele sunt foarte dificile. Alianţa a venit cu un grup de deputaţi care au susţinut candidatura mea pentru această funcţie, pe de altă parte noi avem, dacă nu zilnic, atunci cel puţin de două-trei ori pe săptămână, declaraţiile foarte dure făcute de diferiţi reprezentanţi ai PCRM, că în nici o condiţie nu vor vota, nu numai pe Marian Lupu, dar nici o candidatură, fiind invocat motivul că Alianţa promovează o politică anti-statală, anti-socială şi multe alte lucruri, din punctul meu personal de vedere, aberante...

Valentina Ursu: Cadrul legal?

Marian Lupu: Ce-i cu el?

Valentina Ursu: Să vedem ce zice el. Că ar trebui să fie două candidaturi?

Marian Lupu: Nu vă supăraţi. Aici se deschide un coridor pentru diferite interpretări. Prima interpretare e cea pe care aţi numit-o dumneavoastră. Se presupune logic că ar trebui să existe două sau mai multe candidaturi. Eu pot să vă ofer o altă versiune în acest sens. Ar putea să fie situaţia când în primul tur al alegerilor ordinare participă un candidat sau câţiva candidaţi. Al doilea tur, dacă se întâmplă să fie, sunt aceiaşi candidaţi. Ne imaginăm că pentru alegeri repetate este alt candidat şi atunci formularea „nici unul dintre candidaţi”, poate fi interpretată şi din acest punct de vedere. E deja prima contradicţie.

Bine, nu suntem acum pe poziţii să ne lansăm în modificarea Constituţiei, fiindcă e un exerciţiu de 6 luni de zile şi există multe alte impedimente. Următorul element din această situaţie – legea organică privind procedura de alegere a şefului statului. Întâi de toate în această lege până în ziua de azi nu este oferită o definiţie foarte clară, ce înseamnă norma constituţională, că în termen de două luni de zile din data anunţării vacanţei funcţiei de şef al statului, Parlamentul citez „în condiţiile legii organizează alegerile preşedintelui R. Moldova”. Care definiţie organizează? Ce trebuie să facă Parlamentul în cadrul acestor două luni de zile? Deci, aici este chintesenţa.

Valentina Ursu: Esistă comisia unde se depun dosare...

Marian Lupu: Se formează comisia. Este un element de organizare. Se stabileşte data alegerilor. Este un element de organizare. În ultimă instanţă organizarea presupune şi desfăşurarea sau nu. Fiindcă dacă legislatorul, în cadrul Constituţiei care a fost elaborată şi adoptată cu 15 ani în urmă, nu a scris „se desfăşoară alegeri”. Ceea ce ar presupune de o manieră foarte şi foarte concretă, că în perioada de două luni de zile, trebuie să fie şi eventual în cadrul alegerilor ordinare turul întâi, şi turul doi şi alegeri repetate.

A propos, ca să nu uit, un alt moment. În aceeaşi lege organică, dacă nu greşesc articolele 5 şi 6, vorbesc despre candidaţi la plural. Dar dacă privim puţin mai jos în articolul 9 a aceleeaşi legi, este clar indicat că în cazul dacă în turul întâi a participat un singur candidat şi nu a acumulat numărul de voturi sau dacă au participat mai mulţi candidaţi şi în turul doi nu a obţinut numărul necesar de voturi nici unul, se organizează alegeri repetate. Iată încă o contradicţie vădită, contradicţie în cadrul unei singure legi organice. E o problemă. Este opinia juriştilor, colegilor noştri din cadrul comisiei parlamentare juridice numiri şi imunităţi şi persoanele care au fost aprobate în componenţa comisiei speciale parlamentare.

Valentina Ursu: Ceea ce stipulează foarte clar legea e că trebuie 61 de voturi.

Marian Lupu: Ceea ce foarte clar stipulează Constituţia, este că pentru alegerea şefului statului, „pro”, trebuie să se pronunţe trei cincimi, adică nu mai puţin de 61 de deputaţi.

Valentina Ursu: 11 noiembrie. Trebuie să se încadreze Parlamentul în acest termen?

Marian Lupu: Experţii, juriştii, deputaţii, membrii comisiei respective, după amânarea datei de 23, care s-a produs joia trecută, conform hotărârii adoptate de către Parlament, au propus un proiect de lege pentru completarea legii organice privind procedura de alegere a şefului statului, printre alte poziţii care sunt propuse. Şi nu exclud că deja joi, vineri vor fi prezentate în plenul Parlamentului, se oferă o definiţie, una foarte clară, - ce presupune noţiunea de organizare a alegerilor. Este foarte clar indicat că organizarea presupune în perioada acestor două luni de zile, inclusiv desfăşurarea primului tur a alegerilor pentru şeful statului. Ne toarnă o lumină pe toată situaţia, devine foarte şi foarte clar, că cel puţin în limita a două luni de zile trebuie desfăşurat primul tur.

Valentina Ursu: Turul doi?

Marian Lupu: Turul doi e atunci când participă mai mult de doi candidaţi. Ce presupune turul doi? Dacă participă trei candidaţi şi nici unul nu obţine numărul de voturi necesar, asta înseamnă că doi din cei care au obţinut cel mai mare număr de voturi, participă la turul doi. Dacă există un singur candidat sau doi candidaţi, turul doi nu mai are loc. Deci, se trece în mod automat la alegeri repetate. În cadrul acestui proiect de lege pentru amendarea legii respective privind alegerea şefului statului, plecând de la prevederile articolului 9, care vorbea foarte concret că este posibilă şi situaţia cu un singur candidat, experţii au ajuns la concluzia că trebuie să fie foarte clar indicat, dacă nu se bat cap în cap articolul 6 cu articolul 9 din aceeaşi lege şi să propună varianta cu unu sau mai mulţi candidaţi.

Valentina Ursu: Acum credeţi că Alianţa ar mai putea să propună o altă candidatură?

Marian Lupu: În această situaţie, când examinăm legea şi la momentul aprobării acestei legi, când sunt eliminate contradicţiile şi neclarităţile, presupune varianta când Alianţa va merge cu un singur candidat. Eu nu gândesc că este în interesul naţional să tergiversăm la infinit acest exerciţiu.

Valentina Ursu
: Pentru că se aud voci că Alianţa ar fi interesată ca să se lungească termenul?

Marian Lupu: Nu. Eu vreau astăzi să vă reiterez încă o dată poziţia care a fost exprimată şi de specialiştii jurişti, este şi poziţia mea personală, niciodată nu a avut Alianţa intenţia să tergiverseze la infinit acest proces pentru a încerca să căutăm voturi. În ultimă instanţă este poziţia şi responsabilitatea fiecărui partid politic. Responsabilitatea pentru deciziile care vor fi adoptate, în sens pozitiv sau în sens negativ. Iată de ce primul tur a alegerilor ordinare, vor fi, potrivit acestor amendamente la lege, fixate de către Parlament într-o perioadă care nu depăşeşte ziua de 11 noiembrie.

Valentina Ursu: Ar putea să fie chiar 11?

Marian Lupu: Ar putea să fie şi 11, şi 10, şi 9... De văzut cum se încadrează, fiindcă această lege, dacă este dezbătută, şi este adoptată în prima şi a doua lectură până la finele săptămânii, trebuie să fie publicată şi din ziua publicării, comisia parlamentară specială trebuie să fixeze data. Să nu uităm că mai există nişte termene, există prevederile de 5 zile, acum colegii propun să fie 3 zile, să mai oferim spaţiu de timp pentru acumularea propunerilor în vederea înaintării candidaţilor şi atunci puţin contează 9, 10 sau 11. Contează în ultimă instanţă faptul că primul tur urmează să aibă loc până la expirarea perioadei de două luni de zile. Adică până pe 11 noiembrie inclusiv.

Valentina Ursu: Ceea ce am mai auzit, e că comuniştii ar putea să vină cu candidatura lor...

Marian Lupu: Nu este exclusă această obţiune. Ar fi în afara oricărui sens să spunem dacă ei ar trebui sau nu ar trebui s-o facă. Ţine de dreptul fiecărui grup de cel puţin 15 deputaţi să înainteze sau să nu înainteze. Decizia aparţine PCRM.

Valentina Ursu: Riscul anticipatelor mai persistă?

Marian Lupu: Persistă.

Valentina Ursu: Cine ar fi cel mai interesat de aceste anticipate?

Marian Lupu: Ceea ce aş putea să vă zic cu certitudine, cine nu este cointeresat în alegeri anticipate – omul de rând, societatea. Cetăţenii ţării, chiar categoric nu sunt interesaţi în alegeri anticipate, deoarece dacă intrăm în aceste alegeri anticipate pe motivul că nu se votează, intrăm în haos.

Valentina Ursu: S-a lansat această ipoteză că ar fi bine de invitat un mediator fie din interior, fie din exterior. Am reţinut o declaraţie de-a dumneavoastră că nu e neapărat nevoie de un mijlocitor?

Marian Lupu: Poziţia mea nu a fost una categorică. Eu nu gândesc că grupurile parlamentare şi-au epuizat capacităţile. Adică anumite rezerve şi anumite eforturi în cadrul acestui dialog mai rămân a fi. Concomitent nu sunt categoric şi versus ideea să vină un mediator pentru a încerca să medieze. Accept şi eu asemenea versiune. Deci le privesc cam la acelaşi nivel de probabilitate. Că este o cale, că este altă cale, contează în cele din urmă nu calea, ci rezultatul.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG