Linkuri accesibilitate

FMI - 590 de milioane de dolari în 3 tranşe


Memorandumul semnat infirmă toate „scenariile de groază”

Fondul Monetar International ar putea acorda Republicii Moldova imprumuturi de 590 de milioane de dolari in urmatorii trei ani, iar peste o treime din aceasta suma urmeaza a fi alocata rapid. Anuntul a fost facut la incheierea negocierilor de catre premierul Vlad Filat si Nikolay Guerguiev, seful misiunii FMI la Chisinau.

Premierul Vlad Filat a spus ca FMI a fost mai ingaduitor cu Republica Moldova in timpul acestor negocieri, tinandu-se cont de criza economica si ceea ce el a numit incapacitatea fostei guvernari comuniste de a diminua impactul acestei crize. Jumatate din cele 590 de milioane de dolari va acoperi deficitul bugetar, cealalta jumatate va sta la dispozitia Bancii Nationale pentru rezervele valutare.

Vlad Filat: „Urmeaza sa asiguram ca recesiunea economica sa fie stopata si depasita incepand cu primul trimestru al anului 2010. Ritmul anual al cresterii economice urmeaza sa creasca treptat incepand cu anul 2010 de la 1,5% ca in 2012 sa ajunga la 5%".

Pentru a obtine un asemenea nivel de crestere economica premierul a spus ca vor fi necesare cateva reforme structurale si anume: reducerea birocratiei si eliminarea barierelor pentru mediul de afaceri. Spre exemplu, prin reducerea numarului de autorizari si simplificarea procedurii de obtinere a acestora, introducerea ghiseului unic, simplificarea procedurilor de initiere si lichidare a unei afaceri sau introducerea declaratiilor fiscale electronice.

Pentru asigurarea veniturilor la buget, memorandumul prevede urmatoarele actiuni din partea guvernului: „Majorarea cotelor accizelor la benzina, produse din tutun, cosmetice si automobile de lux. Aceste actiuni vor aduce un venit in bugetul statului de 500 mln lei, adica 0,8% din PIB. Cota 0 la impozitul pe profitul investit va ramane pana in 2012, dupa va fi introdusa cota de impozitare de 10%.”

Vlad Filat a declarat ca in ciuda speculatiilor politice din presa, in legatura cu eventualele conditii ale FMI, salariile bugetarilor nu vor fi reduse si nici nu vor fi operate disponibilizari, iar Taxa pe Valoarea Adaugata va ramane la acelasi nivel. Memorandumul nu prevede nici revizuirea varstei de pensionare, iar majorarile de 24 de procente pentru profesori, operate de la 1 septembrie, vor ramane in vigoare. Vor fi retrase insa, treptat, incepind cu 2010, inlesnirile functionarilor publici si judecatorilor ce tin de virsta de pensionare, si reduse anumite functii vacante platite de la buget.

Vlad Filat: „Ceea ce tine de numarul angajatilor in sectorul bugetar, in anul 2010 vom implementa hotararea adoptata de guvernul precedent, ceea ce inseamna disponibilizarea unui excedent de 4000 de unitati, nu este vorba de oameni dar de unitati.”

Pe de alta parte, alocatiile pentru asistenta sociala in 2010, spune premierul, vor fi majorate cu 40 la suta fata de anul acesta.

Seful misiunii FMI la Chisinau, Nikolay Guerguiev s-a aratat multumit de mersul si rezultatele negocierilor: „Discutiie au fost dificile dar constructive. Acest pachet de politici urmeaza sa fie examinat de conducerea FMI, iar ulterior sa fie prezentat spre aprobare la Consiliul director al fondului. In afara de asta, Moldova poate deja sa foloseasca imediat alocatia acordata de FMI in valoare de 180 de milioane de dolari pentru acoperirea deficitului bugetar.”

Nicolay Guerguiev a mai spus ca relatiile Moldovei cu FMI nu vor fi afectate de o eventuala nealegere a sefului statului: „In Moldova este un Guvern functional. Atata timp cat se vor respecta politicile prevazute in Acord, banii vor fi oferiti. Prevedem o revenire totala a economiei Republicii Moldova din criza pentru anul 2012".

Seful misiunii FMI a declarat ca scopul acestui program este de a inversa dezechilibre bugetare din ultimii ani, asa incit sa fie majorate cheltuielile de la buget pentru investitii si protectie sociala.

Perioada de timp in care Moldova trebuie sa restituie prima jumatate de credit este de 10 ani, dintre care 5 ani e perioada de gratie cu o dobanda de 0,25 la suta. A doua jumatate are o perioada de creditare de 5 ani, un termen de gratie de 3 ani, la o dobinda de 1,3 la suta.
Previous Next

XS
SM
MD
LG