Linkuri accesibilitate

A trecut UDMR în tabăra PDL?


Practic majoritatea parlamentarilor români se teme de alegeri anticipate

Parlamentul roman trebuie sa supuna la vot pina pe 7 noiembrie noul cabinet format de premierul desemnat Lucian Croitoru sustinut de democrat-liberalii presedintelui. Socialistii si liberalii au declarat ferm ca vor vota impotriva acestui cabinet, sustinindu-l in continuare pe candidatul comun al opozitiei, Klaus Johannis, primarul Sibiului. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, care s-a raliat la rindul ei acestei idei nu a votat insa astazi la audierile din comisii impotriva ministrilor propusi de putere.

Executivul condus de Emil Boc a cazut pe 13 octombrie dupa ce socialistii s-au retras de la guvernare si au trecut in opozitie, cu o luna si jumatate inaintea alegerilor prezidentiale. Potrivit Constitutiei Romane daca in urmatoarea perioada premierul sau premierii desemnati de presedinte cad la vot, seful statului va putea dizolva parlamentul. Presedintele Traian Basescu a declarat ca va numi urgent un nou premier, in cazul in care la sedinta legislativului de saptamina viitoare Lucian Croitoru va cadea la vot. In acelasi timp Opozitia care are de partea sa circa 60 la suta din parlament sustine in continuare ca presedintele ar trebui sa-l desemneze pe primarul german al Sibiului.

Deocamdata se prefigureaza vag o noua majoritate, dar de data aceasta pe muchie de cutit. Astazi formatiunea maghiara a votat alaturi de democrat-liberalii presedintelui in comisia care l-a audiat pe Vasile Blaga, propus pentru Ministerul de Interne, iar votul a fost pozitiv. Acesta ar putea fi un semnal ca presedintele ar putea coagula o majoritate pentru numirea unui guvern inaintea alegerilor prezidentiale. Primul tur al prezidentialelor are loc pe 22 noiembrie, iar al doilea pe 6 decembrie si in vreme ce presedintele mizeaza pe posibilitatea numirii primului ministru opozitia face tot ce poate pentru a trage de timp.

Practic majoritatea parlamentarilor romani se tem de alegeri anticipate si nu vor sub nici o forma sa se ajunga la alegeri anticipate. La rindul sau presedintele se foloseste de aceasta frica pentru a grabi lucrurile si pentru a-si numi un guvern prietenos. Dupa audierile de astazi din comisiile parlamentare opozitia incearca sa-si schimbe strategia, in conditiile in care democrat-liberalii si maghiarii negociaza intens pentru a face fata liberalilor si socialistilor, care impreuna au insa putin peste 50 la suta.
XS
SM
MD
LG