Linkuri accesibilitate

Pakistanul în centrul luptei antiteroriste


 Secretarul de stat Hillary Clinton, miercuri, la Islamabad
Secretarul de stat Hillary Clinton, miercuri, la Islamabad

Vizita secretarului de stat american Hillary Clinton la Islamabad.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton se afla in Pakistan, tara in care in ultima vreme violentele s-au accentuat. Ce isi propune sefa diplomatiei americane—e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pakistanul se afla in centrul luptei impotriva terorismului, vazindu-si existenta amenintata de actiunile fundamentalistilor musulmani. Pakistanul este si in plina criza economica. Si trece si printr-o criza de identitate, multi crezind ca plateste un prêt mult prea mare pentru alianta cu Statele Unite.

Pe durata vizitei, secretarul de stat se va intretine cu oficialitati pakistaneze, inclusiv presedintele Asif Ali Zardari, ea propunindu-si sa – si convinga interlocutorii ca Statele Unite doresc un parteneriat cu Pakistanul, care merge dincolo de considerentele strategtice si militare. Este o alta relatie in care Statele Unite doresc sa intoarca o pagina si sa ofere pakistanezilor o varietate de formule de ajutor, nu doar cele dictate de infruntarea cu Al Qaida si miscarea talibana.

Hillary Clinton sustine ca intentiile americane au fost gresit interpretate, in sensul ca America actioneaza in Pakistan de-acum pe mai multe fronturi, militare dar si civile. „Este pacat ca exista oameni care ne pun la indoiala motivatiile, care sint sceptici ca angajamentul nostru este unul pe termen lung. Vreau sa lamuresc aceste aspecte, pe durata vizitei mele” – a spus Hillary Clinton. Ea a explicat ca in noua luni nu poate fi reparata o relatie, care s-a degradat in timp, dar ca au fost realizate progrese in directia intaririi increderii reciproce.

Voluntari înlătură corpul unei victime a atentatului de miercuri
Dar calatoria dnei Clinton a fost umbrita ieri de o puternica explozie, in localitatea Peshawar – 90 de persoane fiind ucise. La o conferinta de presa cu omologul sau pakistanez, Clinton a spus, „Daca cei ce provoaca aceste violente sint atit de siguri pe convingerile lor, sa se alature procesului politic, sa le spuna oamenilor ca nu vor ca fete sa frecventeze scoli, ca doresc ca femeile sa aiba un rol secundar in societate si ca ei sint cei care au raspunsuri la toate intrebarile”. Secretarul de stat a continuat, „Ei stiu ca sint de partea cea rea a istoriei si ca vor pierde, dar vor sa ia cu ei cit mai multe vieti cu putinta”.

Hillary Clinton a respins alegatiile ca legislatia nou adoptata in Congresul American, vizind majorarea ajutorului pentru Pakistan, pina la 7,5 miliarde de dolari ar contine prevederi care incalca suveranitatea tarii. Clinton a explicat ca acelea nu sint altceva decit incercari de a masura eficacitatea ajutorului si nu judecati cu privire la performanta Pakistanului.
XS
SM
MD
LG