Linkuri accesibilitate

„Moldova suverană”: Vlad Filat dă cu mătura prin guvern.


Timpul titrează pe prima pagină „Preşedintele ar putea fi ales şi cu un singur candidat”. Ieri proiectul a fost votat in prima lectura iar azi urmează să fie votat in lectura finală. Tot Timpul scrie că una dintre primele observaţii pe care le face un occidental venind la Chişinău este felul în care arată aici majoritatea blocurilor locative: curţi murdare şi neîngrijite, balcoane desfigurate, intrări împăienjenite şi miros dezgustător. Investigaţia din acest număr al Timpul-ui este despre Caravela Culturii, proiect care a tocat cel puţin nouă milioane de lei din bugetul statului, sumă egală cu cea alocată anual întregului domeniu al culturii.

Pe site-ul Deutsche Welle se scrie că alegerile anticipate sunt inevitabile în anul viitor. În schimbul votului în favoarea unui nou şef de stat, comuniştii insistă asupra unor condiţii inacceptabile care urmăresc distrugerea coaliţiei de guvernare.

Ziarul Jurnal de Chişinău a implinit ieri 10 ani de activitate. Tot ieri a fost lansat şi postul de radio Jurnal FM care emite, deocamdată doar pe internet. Ziarul scrie că Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a cerut astazi, de la tribuna centrala a Parlamentului, deputatilor PCRM sa lase “la o parte interesele de clan” si sa “deblocheze procesul politic”. Acelaşi ziar scrie că potrivit unor surse din anturajul ex-preşedintelui Vladimir Voronin, acesta urmează mâine să plece la Moscova, cu un avion privat.

În Moldova Suverana, Mihai Conţiu anunţă greva foamei pe motiv că actuala putere incearcă sa desfiinţeze gazeta prin multiple chemări în judecată şi sechestrarea bunurilor redactiei. Tot acest ziar scrie că Vlad Filat dă cu mătura prin guvern, metaforic, se referă la concedierea tuturor reprezentatilor guvernului din teritoriu pe motiv că acestia s-au transformat in agenti electorali.

Ziarul rusesc Kommersant scrie astăzi că noile reguli de obţinere a cetăţeniei României pentru cetăţenii Republicii Moldova, adoptate cu 3 zile in urmă de Parlamentul României, nu fac decât să apropie tot mai mult cele 2 state, asta după ce evenimentele violente din aprilie au fost interpretate la Bucureşti ca o dorinţă a moldovenilor de a se reintoarce in România.

Gardianul este unul din ziarele româneşti care aminteşte despre anul 1992, cand in noapte de 29 şi 30 octombrie Ion si Doina Aldea-Teodorovici, cei doi artisti care au militat pentru unirea Basarabiei cu Romania, si-au pierdut viata intr-un accident rutier.

Reporterii ziarului Cotidianul au facut o descoperire, scriu ei, şocantă. Pe listele electorale româneşti, in apartamente cu doar câteva camere figurau zeci de moldoveni. Reporterii Cotidianului au constatat că era vorba de persoane din Republica Moldova care, la nici trei zile după obţinerea cetăţeniei, plecau la muncă în Spania, Germania sau în Franţa.

XS
SM
MD
LG