Linkuri accesibilitate

Concernul german RWE se retrage din proiectul Belene


Guvernul Borisov a refuzat să ofere garanţii de stat pentru credite

Compania rusească Rosatom a rămas, se pare, singura interesată să investească în cea de a două centrală atomoelectrică bulgară Belene după retragerea din proiect a concernului german RWE. Cu 2 reactoare rusești a câte 1 000 de megawați, Belene urma să mențină Bulgaria în topul exportatorilor de energie electrică din Balcani. Noul guvern al partidului centrist GHERB a anunțat inițial că va reconsidera două din proiectele energetice comune cu Rusia - Belene și conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis.

Premierul Boiko Borisov a avertizat că prețul centralei va putea depăși 10 miliarde euro, de două ori și jumătate peste promisiunile inițiale ale proiectanților ruși. Nemții urmau să plătească 1,5 miliarde euro și să asigure încă 850 de milioane pentru demararea lucrărilor de construcție montaj. Noul guvern bulgar însă a refuzat să ofere garanții de stat pentru creditele ce urmau să fie contractate.

După retragerea concernului german trebuie să fie ales un nou investitor strategic. Statul bulgar și-a anunțat intenția de a menține nu mai mult de 20-30 de procente din capital, căutând alte mecanisme de control.

Un reprezentant al companiei ruse „Atomstroiexport” a declarat că proiectul va putea demara după ce va fi găsit noul investitor. Întârzierea, în cel mai bun caz va fi 18 luni. Compania rusească va putea cere despăgubiri Bulgariei. Este vorbă de 600-800 de milioane de euro.

Opoziția socialistă a cerut demisia ministrului economiei, energeticii și turismului, considerat vinovat de retragerea concernului german. Ex-ministrul energeticii Petăr Dimitrov însă a declarat că Rusia nu trebuie să dețină pachetul majoritar al proiectului Belene întrucât aceasta ar echivala cu dependență energetică totală a Bulgariei.
XS
SM
MD
LG