Linkuri accesibilitate

31.10.99 - Față în față: Tensiuni româno-bulgare.


Discuție cu experții Gabriel Năstase și Hristo Pavlov pe tema construcției celui de-al doilea pod peste Dunăre.

31 octombrie 1999

Faţă în faţă
Tensiuni româno-bulgare. – (Moderator: Nestor Ratesh; participă la program: Gabriel Năstase, Hristo Pavlov).

În ultimul timp, între România şi Bulgaria au apărut tensiuni provocate de probleme economice şi aparente rivalităţi politice. Tema de actualitate a disputei este construirea celui de al doilea pod peste Dunăre. Autorităţile bulgare ar dori ca acest pod să fie plasat în zona Calafat – Vidin; cele române par să respingă proiectul unui nou pod peste Dunăre, care nu s-ar justifica economic.

Diferenţele de abordare nu sunt străine de concurenţa dintre cele două ţări în problema coridoarelor europene de transport. Undeva în fundal se află şi un conflict economic legat de exportul de electricitate spre Turcia şi se pare spre Grecia. Şi rivalităţile diplomatice generate de aspiraţiilor lor de integrare euro-atlantică.

Pentru a dezbate aceste probleme, experţii invitaţi la emisiunea „Faţă în faţă” sunt: Gabriel Năstase, analist economic, fost consilier prezidenţial şi Hristo Pavlov, de la Sofia, fost consilier principal al primului ministru şi analist economic. Hristo Pavlov a studiat mai mulţi ani la Bucureşti.

În opinia lui Gabriel Năstase, tensiunile dintre cele două ţări privind podul de pe Dunăre, proiect pe care ministrul roman al transportului Traian Băsescu l-a respins categoric şi chiar cu brutalitate, sunt artificiale. Problema ar putea fi rezolvată în cadrul unor proiecte europene de cooperare regională, legate de coridoarele europene de transport. Acestea sunt în număr de 10 iar România este străbătută de 3 astfel de coridoare.

Hristo Pavlov, de la Sofia, este şocat în primul rînd de tonul dur al schimbului de opinii între România şi Bulgaria pe tema podului versus baraj. În al doilea rând, guvernul bulgar era dispus încă din 1996 sa ia in consideraţie o multime de alternative, inclusiv cele dorite astăzi de guvernul de la Bucureşti. În orice caz, expertul bulgar este pentru construirea unui pod, indiferent dacă în acest moment, traficul justifică sau nu, financiar, lansarea proiectului. Traficul se va intensifica, este de părere expertul bulgar, odată ce noul pod va fi construit.

Atît Gabriel Năstase cât şi Hristo Pavlov cred că în ultimă instanţă, nu amplasarea podului este problema sau alternativa unui baraj, ci factorul politic, care de ambele maluri ale Dunării foloseşte această dispută în scopuri interne.

Ministrul român al transportului, Traian Băsescu acuză Bulgaria că ar impune României taxe de tranzit atât de mari pentru electricitatea pe care vrea să o exporte în Turcia încât sabotează proiectul. Hristo Pavlov susţine insă că după toate informaţiile pe care le-a strâns din cercurile guvernamentale de la Sofia, Bulgaria nu a primit nici o cerere din parte României de a-şi pune la dispozitie sistemul energetic pentru exportul spre Turcia. De aceea, nici nu poate fi vorba de taxe.
XS
SM
MD
LG