Linkuri accesibilitate

Adunarea judecătorilor: pe agendă alegerea a 5 membri CSM


Vorbind cu această ocazie, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase se referă la depolitizarea sistemului judiciar

Judecătorii îşi aleg astăzi cinci reprezentanţi în Consiliul Superior al Magistraturii, iar alţi patru profesori titulari urmează să fie desemnaţi de Parlament pînă pe 12 noiembrie, cînd expiră mandatul actualilor membri ai CSM. Dacă pînă acum Consiliul era format din 12 persoane, de acum încolo vor rămîne nouă.

Alexandru Tănase
Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a atras atenţia că în sistemul judiciar sunt aşteptate reforme radicale, între care lichidarea instanţelor economice, care după cum a declarat Tănase a adus prejudicii RM de 22 mln de Euro pierdute la CEDO şi că alte 7 mln Euro urmează să fie plătite pînă la sfîrşitul acestui an. Totodată ministrul a spus că va fi modificat sistemul de executare a deciziilor judecătoreşti. El a precizat că nu va fi redus numărul judecătorilor, că nu vor fi micşorate salariile, însă a averizat că sistemul va fi depolitizat total şi că judecătorii corupţi vor fi destituţi. Asta urmînd să se producă dupa ce Consiliul ales va începe să funcţioneze. Ministrul Alexandru Tănase a precizat că nu va fi o răfuială cu judecătorii, ci va fi “schimbată regula de joc” instituind o justiţie corectă şi imparţială.

Judecatorea Vara Macinschi de la Curtea Supremă a recunoscut că, intr-adevar, în sistem sunt deficienţe, îndemnînd demnitarii de stat să “înţeleagă importanţa justiţiei în RM pentru a restabili încrederea cetăţenilor în actul judiciar”. La Adunarea de astăzi participă aproape 400 de judecători, adică mai întreg corpul judiciar din Molodva.
Previous Next

XS
SM
MD
LG