Linkuri accesibilitate

Hillary Clinon în Orientul Apropiat


Secretarul de stat american Hillary Clinton

Eforturi de a convinge israelienii și palestinienii să reia convorbirile de pace

Dupa escala din Pakistan, secretarul de stat Hillary Clinton si-a indreptat atentia catre Orientul Mijlociu si criza israeliano-palestiniana. Care sint premizele demersului ?

Intilnirile cu lideri israelieni si palestinieni preced prezenta Secreatarului de stat la o reuniune a ministrilor de externe din tari arabe, gazduita de orasul Rabat din Maroc. Saptamina trecuta, Hillary Clinton i-a comunicat presedintelui Obama ca trimisul special american, fostul senator George Mitchell a realizat progrese in directia reluarii negocierilor de pace, dar este inca confruntat cu serioase dificultati.

De la intilnirea lui Obama din septembrie, la New York , cu premierul israelian Netanyahu si cu liderul Palestinian Abbas, Mitchell a avut numeroase runde de convorbiri cu partile. Se pare ca, in urma acestui efort, israelienii au acceptat un proiect de acord referitor la asezarile evreiesti din teritorii ocupate. Acordul nu prevede inghetarea procesului, dar se apropie de acel deziderat.

Doar ca un obstacol major in calea reluarii dialogului direct este ca Mahmoud Abbas nu-si poate permite, pe plan politic intern, sa deblocheze procesul de pace decit daca israelinii accepta inghetarea completa a constructiei de asezari. Acest lucru a fost evident pe durata convorbirilor Clinton-Abbas cind palestinienii au reprosat Statelor Unite ca nu fac suficiente presiuni asupra Israelului.

Problemele politice ale liderul palestinian au fost accentuate dupa ce initial el a ezitat sa actioneze in directia recomandata de un raport ONU, care critica aspru Israelul cu privire la recentul razboi din Gaza, catalogind unele actiuni drept crime. Israelul considera ca raportul respectiv este incorect si dauneaza procesului de pace si a amenintat ca daca va fi inaintat plenului organizatiei mondiale, convorbirile de pace nu vor fi reluate. De asta se pare ca Abbas a ezitat initial, dar s-a razgindit ulterior, in urma presiunilor politice interne.

Analisti politici spun ca in cele din urma administratia Obama va reusi sa convinga partile sa reia procesul de pace, poate chiar anul acesta. Problema este insa ce se va intimpla daca o vor face. Si la acel moment, Statele Unite vor trebui probabil sa se implice mai mult in detaliile negocierilor. Hillary Clinton stie din experienta sotului ei, fostul presedinte Clinton ca doar reluarea convorbirilor nu este suficienta. Faptul ca ea depune acum eforturi in directia apropierii pozitiilor israeliana si palestiniana arata ca are de gind sa joace un rol activ, care va fi extrem de necesar.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG