Linkuri accesibilitate

Contramandarea turului II al alegerilor din Afganistan


Şeful Comisiei Electorale anunţă contramandarea turului doi al scrutinului

Retragerea din cursa electorală a lui Abdullah Abdullah face inutilă organizarea celui de al doilea tur de scrutin

Autorităţile electorale din Afganistan au anulat turul doi al scrutinului prezidenţial planificat pentru 7 noiembrie şi l-au declarat învingător în alegeri pe preşedintele în exerciţiu Hamid Karzai. Decizia a fost luată la o zi după retragerea din cursă a celui de-al doilea candidat, Abdullah Abdullah care a spus că nu are încredere că votul va fi corect şi liber.

Şeful Comisiei Electorale Independente din Afganistan, Azizullah Ludin a explicat că procesul electoral prea îndelungat a produs un blocaj politic şi economic, precum şi incertitudini în domeniul securităţii. Iar retragerea celui de-al doilea candidat din cursă a făcut lipsit de sens votul de pe 7 noiembrie:

Oficialul afgan a spus că în lumina acestor argumente, a Constituţiei şi legilor electorale, comisia electorală îl declară preşedinte ales pe Hamid Karzai, cel care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur şi singurul candidat pentru turul doi.

Turul doi fusese anunţat după ce o comisie specială condusă de ONU constatase că alegerile de pe 20 august fuseseră marcate de fraude, cele mai multe în favoarea lui Karzai, care obţinuse peste 50 la sută din voturi datorită unor buletine falsificate.

Abdullah Abdullah şi Secretarul General ONU Ban Ki-moon
Anularea turului doi a avut loc pe fondul unei vizite la Kabul a secretarului general ONU, Ban Ki-moon care a cerut luarea unei decizii grabnice asupra rezultatului alegerilor. Ban a spus că se afla deja în zbor spre Afganistan când a aflat vestea retragerii din cursă a liderului opoziţiei. Secretarul general ONU s-a întâlnit astăzi atât cu Abdullah Abdullah cât şi cu Hamid Karzai. Înainte ca autorităţile electorale afgane să fi anunţat anularea turului doi, Ban îşi exprimase speranţa că decizia va fi conformă cu normele constituţionale.

Vizita lui Ban la Kabul avea şi scopul să arate un semn de solidaritate cu angajaţii ONU din Afganistan, 5 dintre care au fost ucişi săptămâna trecută într-un atac la hotelul din Kabul unde erau cazaţi.

Pe aceeași temă

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG