Linkuri accesibilitate

Dosarele Pasat - paradigmă a înscenărilor comuniste


Valeriu Pasat
Valeriu Pasat

Rezolvarea lor ar putea demonstra disponibilitatea sistemului judecătoresc de a se reforma

Fostul ministru de interne Valeriu Pasat a revenit in Republica Moldova in dimineata zilei de astazi, sa vada in ce situatie sunt dosarele in care este invinuit de tentativa de omor si lovitura de stat. Valeriu Pasat a declarat chiar la aeroport ca a revenit la Chisinau ca sa depuna marturii la Procuratura in dosarele ce continua sa fie instrumentate.

Valeriu PASAT: "Am de gand sa ma intalnesc cu avocatii mei, sa discutam ce facem mai departe, sa ma prezint la procuratura, sa vedem care sunt argumentele care au fost puse la baza invinuirilor cu omorul lui Rosca, lovitura de stat - toate prostiile. Sper ca actuala procuratura va avea curajul, chiar daca se afla intr-o situatie complicata, sa se documenteze si sa ia o decizie corecta".

Janet Hanganu, avocata care se ocupa de cazul lui Pasat a declarat pentru Europa Libera ca dosarul cu privire la tentativa de omor a lui Iurie Rosca si acuzatia de contrabanda cu armele primite cadou in România si Azerbaijan se afla la etapa urmarii penale.

Janet HANGANU: "Din cate am inteles, procuratura intentioneaza sa acumuleze probe privind fie vinovatia. fie nevonovatia lui Valeriu Pasat. La moment se discuta posibilitatea prezentei lui Pasat la Procuratura Generale, incat el sa fie invitat in mod repetat, sa dea declaratii pe aceste cauze".

Igor Munteanu, directorul executiv al Institutul pentru Initiative Sociale Viitorul, considera ca dosarele lui Pasat ar putea fi ca o hartie de turnesol de natura sa arate disponibilitatea reala a sistemului judecatoresc de a se reforma din radacina.

Igor Munteanu
Igor MUNTEANU: „Nu este un efort de o singura saptamana. Procesul este mult mai complex. El tine de etape care trebuie sa masoare gradul de vinovatie al oficialilor implicati in asemenea cazuri de fabricare a dosarelor. Aceste schimbari de demnitari nu se pot intampla ca pe timpul NKVD-ului, prin scoaterea lor in plinul noptii din instiutii. El trebuie as mearga pe o abordare legalista, in conformitate cu legislatia in vigoare, altfel ar putea sa provoace noi abuzuri.”

Valeriu Pasat a fost arestat, cu 4 ani in urma, pe motiv ca ar fi prejudiciat bugetul de stat prin vanzarea avioanelog MIG si a rachetelor de tip URAGAN. In iulie 2007 a fost amnistiat si a plecat in Federatia Rusa, ca sa revina dupa 2 ani in Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG