Linkuri accesibilitate

Vaccin pandemic pentru toate grupurile vulnerabile


Oleg Lozan
Oleg Lozan

Viceministrul Sănătăţii Oleg Lozan face cunoscut că OMS va pune la dispoziţia Moldovei 400 de mii de doze de vaccin

Dupa o sedinta la ministerul Sanatatii cu participarea reprezentantilor tuturor institutiilor medico-sanitare din tara, viceministrul Sanatatii, Oleg Lozan a tinut sa dea asigurari, in fata presei, ca Republica Moldova este pregatita sa infrunte o eventuala epidemie de gripa de tip nou.

OLEG LOZAN: "Republica Moldova va avea vaccin pandemic in tot volumul necesar pentru toate grupurile vulnerabile. Va avea din procurari, cu suportul Bancii Mondiale, este vorba de 100 de mii de doze la sfarsitul lunii decembrie, plus un ajutor de alte 100 de mii de la tari mai dezvoltate. Moldova va mai beneficia gratis de 400 de mii de doze, deci în total de 600 de mii de doze, o cifra decenta care ar face fata provocarilor de a acoperi toate grupurile vulnerabile".

Cele 400 de mii de doze la care s-a referit viceministrul vor veni de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Ele vor acoperi doar 10 la suta din numarul total al populatiei. Vaccinarea ar urma sa inceapa la sfarsitul lui noiembrie, a mai spus Oleg Lozan.

OLEG LOZAN: „Un grup separat de a fi supus vaccinarii este vorba de gravide, pentru ca au un risc mai mare sa faca AH1N1. La fel in acest grup de risc intra copiii, lucratorii medicali, graniceri, vamesi.”

Printre primele persoane confirmate cu virusul gripal de tip nou au fost si locuitori ai municipiului Balti. Ce masuri de precautie s-au luat de atunci în capitala nordica, l-am întrebat pe medicul sef al centrului municipal de medicina preventiva, Vasile Turcan.

VASILE TURCAN: S-au familiarizat toti colegii din institutiile medico-sanitare, s-au organizat seminare, conferinte. S-a sensibilizat populatia, folosind toate canalele mass-media.

La Cantemir, în sudul tarii, nu au fost depistate persoane infectate cu noua gripa, ne-a declarat directorul spitalului din centrul raional Cantemir, Iurie Mihaiescu, dar institutia sa ar dispune de suficiente medicamente antivirale.
IURIE MIHAIESCU: „Spitalul raional este pregatit pentru acordarea asistentei medicale a acestor pacienti. Dispunem de sectii de boli contagioase, de medicamentele necesare. În caz ca se inregistreaza asemenea cazuri, acesti pacienti vor fi internati in sectiile de boli contagioase unde vor fi supusi examinarii si tratamentului de urgenta.”

Vicedirectorul centrului republican de medicina preventiva, Constantin Spinu spune ca Moldova este intr-o situatie pre-pandemica, de aceea respectarea cu strictete a regulilor de profilaxie ar putea sa reduca mult din riscul unei mortalitati înalte pe care ar putea sa o provoace noua gripa.
CONSTANTIN SPINU: Este o cerinta foarte importanta, ca in primele ore de la aparitia acestei infectii de a ne adresa la medic. Cu cat mai mare e distanta intre aparitia bolii si adresarea la medic, cu atat riscul aparitiei complicatiilor postgripale este mai sporit”.

Pana acum, in Republica Moldova din cauza gripei pandemice au murit 2 oameni. In Ucraina au decedat 70 de persoane, iar in Romania, chiar daca au fost depistati 555 de bolnavi, nu s-a inregistrat niciun deces.
Previous Next

XS
SM
MD
LG