Linkuri accesibilitate

Demisia secretarului de stat la Ministerul Sănătăţii Adrian Sterinu-Cercel


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Cunoscutul virusolog protestează astfel împotriva criticilor emise de "imunologul" Traian Băsescu

Adrian Sterinu-Cercel, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti romani in boli infectioase, a rezistat in fotoliul de secretar de stat la Ministerul Sanatatii mai putin de o luna. Si-a dat demisia nu atit in urma criticilor venite din Parlament, cit mai cu seama dupa ce a fost acuzat de presedintele Romaniei ca prevesteste “apocalipsa”. Cercel spusese ca “scenariul cu 20.000 de morti din cauza gripei porcine este unul oficial” si ca este vorba despre “un numar minim". Socoteala secretarului de stat demisionar era inspirata din datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii care a incadrat Romania in clasa de risc de sub 0,1%, ceea ce corespunde cu aritmetica facuta de Adrian Sterinu Cercel. Deocamdata Cercel este prima victima a gripei porcine din Romania.

Presedintele Traian Basescu a explicat ca “s-a alertat” de cifrele prezentate de acesta, mai cu seama ca Cercel sugera necesitatea importului suplimentar de vaccin antigripal. Romania este una dintre cele opt state producatoare de vaccin impotriva noii gripe, insa spre deosbire de companiile straine care au pus in circulatie vaccinul in urma cu o luna, producatorul autohton, Institutul Cantacuzino, va avea gata primele un milion de doze abia la sfirsitul acestei luni. Pentru cei peste 20 de milioane de locuitori ai Romaniei, vaccinul acopera doar 7 la suta din necesar. Pe de alta parte nici antiviralul Tamiflu care se prescrie de urgenta in cazul imbolnavirii de gripa porcina nu este suficient, iar ministerul nu s-a pregatit cu rezerve suficiente desi Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta inca din luna iunie pandemie cu noua gripa AH1N1.

Presedintele Romaniei, ca si alti oficiali mizeaza intru totul pe capacitatea interna de producere a vaccinului impotriva gripei porcine, in vreme ce unii virusologi, dar si specialisti in boli infectioase ca demisionarul secretar de stat se gindesc ca pentru mai multa siguranta ar trebui cumparat si vaccin din afara. Mai putin lipsa banilor si mai mult nationalismul inutil extins pina si in situatii care pot deveni dramatice a provocat demisia secretarului de stat Adrian Sterinu-Cercel, in jurul caruia functiona de fapt ministerul roman al sanatatii, in conditiile in care ministrul interimar este ministrul titular al economiei, fiindca guvernul Romaniei a primit un vot de neincredere pe 13 octombrie.

La aceasta ora are loc sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii care dezbate pericolul extinderii gripei porcine
XS
SM
MD
LG