Linkuri accesibilitate

Afganistanul și opțiunile administrației Obama


Președintele Hamid Karzai cu vicepreședinții săi la o conferință de presă la Kabul
Președintele Hamid Karzai cu vicepreședinții săi la o conferință de presă la Kabul

Diplomația americană între Kabul și Islamabad.

In Afganistan, dupa retragerea principalului sau rival politic, Hamid Karzai a obtinut un al doilea mandat in fruntea tarii. Ce inseamna asta pentru administratia americană ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Regimul din Afganistan este discreditat si corupt, dar se stia de la bun inceput ca Hamid Karzai are cele mai mari sanse sa invinga din lipsa de contra-candidati credibili. O situatie cu care se pot identifica nu putine populatii din lume. Si in cele din urma asa s-a si intimplat. Desi scrutinul a fost marcat de iregularitati si desi presedintele a acceptat sa-l reia – dar in conditii inaceptabile pentru opozitie—Karzai a obtinut un al doilea mandat in fruntea tarii.

Pe acest fundal continua sa persiste o situatie, care a adus si alte grupari extremiste la putere in alte parti ale lumii. atunci cind populatia a preferat sa opteze pentru exaltati mistic, nu pentru ca se identifica cu intensitatea credintei lor ci pentru ii privea ca pe o alternativa, mai onesta, la regimuri corupte.

Problema in Afganistan insa este ca cei care favorizeaza miscarea talibana nu o fac cu mijloace democratice si electorale ci prin violenta. De aceea era de sperat ca un regim care sa dea cu-adevarat speranta afganilor sa se instaleze la Kabul, dar nu asa au decurs lucrurile. Ce ramine acum de facut administratiei Obama?

Presedintele are inca de luat decizia daca sa suplimenteze sau nu efectivele militare. Nu este o hotarire usoara. De o parte sint comandantii militari care judecind dupa modelul irakian cred ca mai multi militari pot infringe militantii. Doar ca in spatiul geografic in care se afla Afganistanul de azi, nici o armata nu a avut cu-adevarat cistig de cauza, vreodata. Pe de alta parte sint cei care cred ca Afganistanul va deveni un nou Vietnam, un razboi care nu poate fi cistigat si care va costa inutil vieti de militari americani. Si intre aceste alternative, republicanii ii cer lui Obama sa decida acuzindu-l ca este ezitant si ca nu are stofa de commandant suprem.

In aceste conditii, administratia americana va trebui sa colaboreze cu Karzai si cu oricine, pe plan extern, care poate juca un rol in zona. Multi analisti cred insa ca cheia problemei nu este la Kabul ci la Islamabad, in Pakistan. Acea tara a sprijinit regimul Taliban cind acesta a condus Afganistanul. Acum, dupa o perioada de politica pro-americana, in timpul unui regim militar, se duce o lupta pentru identitatea politica a Pakistanului, intre elemente militante islamiste si forte moderate. De cine va cistiga acea lupta poate depinde mai mult decit de efectivele militare americane, soarta Afganistanului.
XS
SM
MD
LG