Linkuri accesibilitate

5.11.99 - Smirnov la Moscova


Igor Smirnov
Igor Smirnov

Dialogul dintre Chisinau si Tiraspol, participarea mediatorilor, gradul de îndeplinire a acordurilor semnate pină acum între părti, inclusiv al celor ce prevăd demilitarizarea zonei de securitate.

5 noiembrie 1999

Smirnov la Moscova

Dan Ionescu: Mediile de informare ruse au tratat cu multă discreţie întilnirea de ieri a primului ministru rus Vladimir Putin cu liderul separatistilor transnistreni Igor Smirnov. Într-o scurta nota, ziarul moscovit Nezavisimaya Gazeta de vineri notează că cei doi evaluat felul în care se realizează acordurile privind soluţionarea crizei transnistrene, precum şi memorandumul de la Odesa, referitor la evacuarea echipamentului aparţinînd grupului operativ de trupe ruse staţionate în Transnistria. Despre reacţiile înregistrate în mediile de informare şi cercurile politice de la Tiraspol şi de la Chişinău, relateaza Eleonora Lisnic.

Presa transnistreană comentează cu optimism vizita pe care Igor Smirnov o efectuează la Moscova. Smirnov este însoţit de numeroşi reprezentanţi ai administraţiei, între care adjunctii săi pe linie executivă, secretarul de stat transnistrean, responsabilii de domeniile securităţii şi apărării din republica transnistreană auto proclamată. Indeosebi, mediile de informare transnistrene accentuează că vizita este efectuată la invitaţia premierului rus, Vladimir Putin. Agenţia Olvia Press vede în această invitaţie premisa unui dialog direct şi deschis, între Federaţia Rusa şi regiunea transnistreană. Oficiosul Penestrovie şi agentia de ştiri citată se arată îngrijorate de ceea ce ele califica „intenţirea războiului informaţional împotriva Transnistriei în preajma intilnirii dintre Smirnov si premierul Putin”.

Olvia press
face referire, în acest context, la o informaţie a postului rus de televiziune NTV potrivit căreia grupările din Cecenia luptă cu arme livrate, in bună parte de Tiraspol. Calificînd drept provocare afirmaţia in cauză, agenţia tiraspoleană comentează că aceasta se înscrie în eforturile Chişinăului de a internaţionaliza problema transnistreană. Surse de la Tiraspol, din administraţie, au anuntat că la Moscova urma să fie discutat mersul dialogului dintre Chisinau si Tiraspol şi participarea mediatorilor la acest proces, gradul de îndeplinire a acordurilor semnate pină acum între părti, inclusiv al celor ce prevăd demilitarizarea zonei de securitate. In afară de aceasta, urmau sa fie discutate probleme de ordin economic, achitarea datoriilor pentru gazele furnizate de Gazprom şi colaborarea în domeniul învăţămîntului.

Deşi întilnirea dintre Smirnov si premierul Federaţiei Ruse a avut loc joi, nu sunt prea multe informaţii despre acest dialog. In principalul buletin de ştiri al zilei, postul rus de televiziune NTV relata joi că, în cadrul dialogului a fost abordat şi aspectul evacuării armamentului de la fosta armată a 14. Postul de televiziune aprecia că întilnirea Putin-Smirnov ar fi de natură să înrăutăţească relatiile Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, fiindcă de mai multi ani, în raporturile Moscovei cu Tiraspolul nu au existat întîlniri bilaterale la un nivel atît de înalt.

Purtătorul de cuvînt al preşedintiei Republicii Moldova, Anatol Golea, cu care am discutat la telefon ne-a declarat însă că vizita lui Smirnov la Moscova şi întrevederea acestuia cu premierul Federaţiei Ruse au fost convenite cu preşedintele Petru Lucinschi: „Intilnirea primului ministru al Federatiei Ruse, Vladimir Putin cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a avut loc în conformitate cu înţelegerile dintre preşedintele Petru Lucinschi şi şeful guvernului de la Moscova. Inţelegeri obţinute anterior în cadrul întrevederii din 16 iulie de la Kiev, cu participarea primului ministru al Rusiei, preşedintelui Petru Lucinschi, preşedintelui Ucrainei, Leonid Kuchma şi liderului de la Tiraspol. Nu este nimic ieşit din comun, preşedintele guvernului Rusiei a ţinut să se informeze din prima sursa şi să aducă la cunoştiinţă administratiei de la Tiraspol punctul de vedere al Moscovei. Moscova este de acord cu necesitatea retragerii trupelor ruse. Aceasta întrevedere trebuie privită şi în contextul summitului de la Istanbul care este preconizat pentru 18, 19 noiembrie și unde se va discuta, concret retragerea armatei ruse din teritoriul Republicii Moldova. Ştiţi că liderii de la Tiraspol sunt impotrivă în mod categoric şi Moscova încearcă să depăşească această împotrivire.” - Purtatorul de cuvint al preşedintiei, Anatol Golea.

Din Chisinau, Eleonora Lisnic, Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG