Linkuri accesibilitate

8.11.99 - Chișinău: Preşedintele Lucinschi despre criza politică


Petru Lucinschi la Moscova
Petru Lucinschi la Moscova

Șeful statului se pronunță pentru demiterea cabinetului Sturza.

Preşedintele Lucinschi despre criza

Dan Ionescu : Evenimentele din ultimele zile de pe scena politica au fost dominate de imprevizibil. Guvernul şi Parlamentul şi-au dat ultimatumuri unul altuia. Legislativul a votat într-o zi una, şi ziua următoare, alta... În plus, rolul celor 5 deputati independenţi a devenit, in multe privinţe, decisiv. Toate aceste evoluţii nu puteau să nu dea naştere unor speculaţii privitoare la persoane, sau forţe, care s-ar afla în spatele actualei crize politice, parlamentare şi, în ultimă instanţă, guvernamentale. Numele cel mai des rostit în acest context a fost acela al preşedintelui Petru Lucinschi. Acesta s-a grabit să dezmintă, prin purtătorul său de cuvînt orice amestec în declanşarea şi apoi acutizarea crizei. Luni, preşedintele a ieşit în persoană, în lumina reflectoarelor spre a-şi face cunoscute propriile opinii asupra crizei. Amanunte de la Radu Benea:

Preşedintele Petru Lucinschi s-a pronunţat astazi, într-o conferinţă de presă pentru demiterea actualului cabinet de ministri. Şeful statului a arătat, facînd trimiterea la date statistice, ca guvernul Sturza, nu a reuşit să schimbe spre bine situaţia socială şi economică. Principalii indicatori, chiar şi la nivel macroeconomic sunt în descreştere faţă de anul trecut, Republica Moldova ajungînd în pragul iernii să se confrunte cu o criza energetica profundă. Toate acestea, a spus şeful statului, provoacă, nu doar insatisfacţie, ci şi revoltă în rîndul populaţiei. In opinia lui Petru Lucinschi, în Parlament, pe buna dreptate, doua aspecte au provocat nemultumire doua aspecte legate de activitatea guvernului Sturza: agravarea problemelor economice şi sociale şi chestiunea combaterii corupţiei şi crimei organizate.

Rămînerea la putere a actualului cabinet, a relevat Lucinschi, devine imposibilă şi în condiţiile în care acesta nu mai are sprijinul unei majorităţi parlamentare: „Dar astazi, daca nu e această majoritate, în situaţia aceasta, daca eu aş fi ca deputat, e clar că eu aş vota aceasta demisie, pentru ca, pur si simplu s-a creat de-acuma, e cum ar fi fost altul.”

Şeful statului a afirmat certitudinea că noul guvern nu va produce o schimbare a orientării strategice a Republicii Moldova, calificînd acuzatiile aduse în acest sens de premierul Sturza si de unii lideri ai ADR, drept „nişte născociri”: „Noi avem obligaţiuni, avem convenţii, tratate, acorduri semnate, nu de mult a fost misiunea de la Consiliul Europei care a amenţionat că, în principiu Moldova îşi onorează obligaţiunile sale, în ceea ce ţine de Consiliul Europei, faţă de Uniunea Europeană; aceeaşi politică va ramîne, organismele internaţionale financiare; eu regret că Fondul Monetar Internaţional a făcut o declaraţie zilele acestea dar vreau sa va spun, că dacă vorbim îndeobşte de privatizare, noi mergem destul de activ în aceasta directie. Pot să spun că, dacă vorbim despre agenţi economici, noi avem mai mult cu 37 la sută decit aveam doi ani în urmă. 15 % mai mult decit anul trecut. Si, deci, de a rupe nişte relatii, nişte legături, nimeni nu are această intenţie după cum ştiu eu. Oricum, daca e vorba de pozitia mea, este absolut clar.”

Noul guvern, a mai spus şeful statului va trebui sa fie unul mai puţin politizat, alcatuit din persooane capabile să obţină rezultate concrete în soluţionarea problemelor, care ar avea sprijinul unei majorităţi parlamentare. Lucinschi a spus că este gata să poarte negocieri cu aceasta majoritate parlamentară în vederea desemnării candidaturii primului ministru, exprimîndu-şi certitudinea că nu vor apărea probleme sau divergenţe în acest proces. Răspunzînd la una din întrebări, preşedintele a lăsat să se înţeleagă că fostul şef al Departamentului combaterii crimei organizate si corupţiei, generalul Nicolae Aleksei, cel care a acuzat de corupţie şi legături cu lumea interlopă mai mulţi membri ai actualului guvern, ar putea să facă parte din noul cabinet.

P. Lucinschi: „Sunt nişte lucruri unde nu poţi să fie compromisuri. Si eu mă mir, nu ştiu care e mirarea, de ce grad, să vă spun eu ca multi spun că nu e chiar aşa. De aceea, oamenii se mira de noi. Spun, păi voi nu ştiti toate ?!, ca la toate nivelurile s-a imbibat această crimă organizată şi corupţia şi mita şi aşa mai departe fiindcă. Pur şi simplu e imposibil mai departe. Şi de aceea generalul Aleksei, cum a spus el în interviu, el este poliţist şi el trebuie să lucreze.”

In acest context, legat de reacţiile preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov, la cazul reţinerii fiicei sale pentru presupusa contrabandă cu ţigări, Petru Lucinschi a ţinut să menţioneze că fiecare persoana, daca este vinovată, trebuie să poarte răspunderea în faţa legii: „Lucrurile acelea la noi s-au cam pornit cumva şi eu nu accept chestii aşa de campanie electorala, ca, nu-i campanie electorală, dar daca este, dar daca sunt vinovaţi, ei trebuie să raspundă în conformitate cu legea. Nu trebuie nimeni să se amestece în cazurile acestea, in treaba organelor de drept care trebuie să îşi îndeplinească funcţiile respective.”

Concluzionînd, şeful statului şi-a exprimat convingerea că actuala criză guvernamentală va fi depăşită în scurt timp, negocierile pentru formarea noului guvern putînd să se încheie, cel mult, în zece zile.

Din Chisinau, Radu Benea, REL.
XS
SM
MD
LG