Linkuri accesibilitate

Apel către populaţie


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor din aprilie va aduna probe şi de la structuri ale statului.

Liderii partidelor parlamentare ar putea fi audiati la comisia pentru elucidarea evenimentelor de dupa alegerile din 5 aprilie. Comisia mai lanseaza si un apel catre populatie, in care se solicida acumularea probelor despre ce s-a intamplat in perioada protestelor din primavara acestui an.

Vitalie Nagacevschi, presedintele comisiei a declarat ca lista persoanelor care vor fi audiate urmeaza a fi intocmita dupa ce va fi adunata informatie suplimentara de la populatie si mass-media: „Decizia apartine comisiei, dar pot sa presupun ca va fi vorba despre liderii tuturor pardidelor politice care au avut vreo tangenta cu evenimentele de dupa 5 aprilie. Altfel spus, e vorba de Vlad Filat, de Vladimir Voronin, de Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoaca, Serafim Urechean.”

„Comisia nu dispune de instrumente pentru a impune liderii politici sa dea declaratii in fata comisiei. Oricine care va refuza sa vina in fata comisiei, acestia isi asuma consecintele politice”, a precizat Nagacevschi.

Comisia intentioneaza sa solicite informatii si de la anumite structuri ale statului. Vitalie Nagacevschi: „Va enumar autoritatile la care ne vom adresa. MAI, SIS, Procuratura Generala, Serviciul Paza, Primaria Chisinau, Ministerul Sanatatii”

Potrivit apelului comisiei, orice persoana care dispune de fotografii, filme si marturii le poate anunta comisiei la numarul de telefon 268156, dar si la adresa electronica comisia_ancheta@yahoo.com, sau direct la Parlament.

Vladimir Turcan şi Vadim Misin
Vadim Misin, vicepresedintele Comisiei, a declarat pentru Radio Europa Libera ca intr-o luna ar putea fi clar ce s-a intamplat dupa 7 aprilie si de ce s-a intamplat, si ca, deocamdata, asa cum spune el, activitatea comisiei este incurajatoare: „Aproape am trecut de etapa organizatorica. La urmatoarea sedinta vom decide formularea intrebarilor pentru autoritati.”

Comisia ii va solicita deputatului Vladimir Turcan, ex presedinte al comisiei decretate de fostul presedinte Vladimir Voronin, sa ofere toate informatiile pe care le-ar fi acumulat pâna în prezent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG