Linkuri accesibilitate

Impactul căderii Zidului de la Berlin asupra Moldovei


Zidul de la Berlin - punctul de control de pe strada Heinrich Heine
Zidul de la Berlin - punctul de control de pe strada Heinrich Heine

Conferinţă organizată la Chişinău cu sprijinul fundaţiei Konrad Adenauer.

La 20 de ani de la caderea zidului Berlinului, la Chisinau a avut loc o conferinţa cu sprijinul fundaţiei germane Konrad Adenauer despre impactul acelui eveniment asupra transformarilor din ceea ce astazi este Republica Moldova. Paul Hodorogea a intalnit la conferinţa tineri care atunci abia se nasteau.

Studenta in anul 3 la ULIM, Rodica Robota spune ca pentru majoritatea tinerilor de varsta ei caderea zidului este un eveniment de referinta, pentru ca au auzit la scoala despre el, dar nu neaparat il si raporteaza la istoria contemporana a Moldovei. Puţini dintre colegii Rodicai se intreaba daca cumva caderea zidului de la Berlin a avut impact asupra vietii moldovenolor.

Rodica Robota: „Daca luam in considerare ca Germania a fost si este o putere in Europa, ea intotdeauna a avut o influenta asupra ţarilor mai mici si a fost un hegemon al Europei, si cred ca, intr-o oarecare masura, a afectat si Republica Moldova”

O alta tanara, Inga Crucirescu crede ca astazi importanţa caderii Zidului Berlinului este supralicitata: „Intr-o oarecare masura, a influentat pozitiv, deoarece s-a sfarsit un regim care era foarte asupritor si atat.”

Daria Osadciuc, o tanara cercetatoare din Ucraina, ce a insemnat pentru ea si ţara ei caderea zidului german: „Caderea Zidului Berlinului a precedat sfarsitul Uniunii Sovietice. Pentru Ucraina, cea mai importanta consecinţa a caderii Zidului a fost capatarea independenţei, adica ceea ce ne-am dorit de secole.”

Viitor istoric, Zaporojanu Cornel prefera sa vorbeasca metaforic despre influenţa caderii Zidului din anul 1989: „A fost ca un meteorit care adus la incheierea Razboiului Rece in 1990 si implozia URSS in 1991.”

Flaviu Solomon avea 22 de ani cand a cazut Zidul Berlinului, iar acum este doctor cercetator la Institutul de istorie din Iasi. Isi aminteste exact legatura dintre evenimentele din Germania si obţinerea independenţei Moldovei: „Eu eram student. In 7 noiembrie 1989 in mod traditional se organizau parade militatare pe bd. Stefan cel mare. Studentii au blocat coloana militara si pentru prima data in istoria RSSM-ului nu a mers prin PMAN. Multi studenti au fost inchisi. Au intervenit armatele sovietice. Interesant este ca chiar daca au fost amenintari cu folosirea armelor de foc, asta n-a avut loc. Explicatia ar fi ca pe 9 noiembrie cadea Zidul Berlinului. Elita sovietica era foarte derutata.”

Octavian Ţicu, Directorul Institutului de Istorie si stiinţe Politice, mi-a spus ca in 1989 caderea zidului ar trebui inţeleasa de tineri ca un nou inceput: „Si noi acum avem acum un zid, un rau care ne separa. Ma refer la Transnistria.”

Organizatorii conferinţei si-au propus sa ţina o lecţie de istorie tinerilor despre impactul pe care l-a avut caderea Zidului Berlinului in ţarile din Europa sud-estica, dovada fiind si prezenţa specialistilor in istorie si relatii internationale din Germania, Bulgaria, Romania, Ucraina si Republica Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG