Istoricul român Mihnea Berindei, cunoscut pentru lupta sa pentru drepturile omului și susținerea acordată disidenților și criticilor regimului comunist din România, a încetat din viață în 19 iunie.
S-a născut la 22 martie 1948, la București, și între 1966 și 1970 a studiat istoria la Universitatea din București, specializîndu-se în istoria Imperiului Otoman). A emigrat în Franța, unde, în 1972, a absolvit, la Paris, Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE).
A fost membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în 1977 pentru sprijinirea Mișcării Goma; a luat parte la fondarea, în 1980, a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris și, în toți acești ani, un colaborator constant al Europei Libere, mai ales ca invitat al emisiunilor realizate la Paris de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.
În România, după căderea comunismului, a participat la crearea Grupului pentru Dialog Social și a susținut primele organizații civice românești, iar în anii 2000 s-a implicat în restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România. A fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din România.
A editat, alături de alături de Gabriel Andreescu, volumele „Ultimul deceniu comunist - Scrisori către Radio Europa Liberă” apărute la editura Polirom în 2010 și 2014.
În 2009 a acordat un interviu Valentinei Ursu despre relațiile româno-moldovene și responsabilitatea Bucureștiului pe care vă invităm să-l ascultați din nou.
La București va fi reluat dialogul politic moldo-român. Cunoscutul istoric român, Mihnea Berindei se referă la prioritatea relațiilor bilaterale. Un interviu acordat Valentinei Ursu la Chișinău.
Mihnea Berindei: „Prioritar ar fi să se facă paşii esenţiali, care sunt, poate, simbolici, să se ajungă cât mai repede la semnarea tratatului bilateral şi a unui tratat de frontieră. În cadrul politicii europene de vecinătate acesta este un pas esenţial, este indispensabil pentru Moldova. Trebuie ca România să aibă o nouă politică faţă de Republica Moldova.”
Europa Liberă: O nouă politică ce ar însemna?
Mihnea Berindei: „O nouă politică ar însemna să se ocupe serios de problema moldovenească, ceea ce a nu a fost cazul din ’91 încoace.”
Europa Liberă: Concret ce ar trebui să facă?
Mihnea Berindei: „Concret ce ar trebui să facă? Să fie acel partizan real al integrării Moldovei în Uniunea Europeană, să ajute concret reforma în Moldova, să dea, de exemplu, acquisul comunitar, ceea ce înseamnă o tonă de documente.”
Europa Liberă: 32 de capitole.
Mihnea Berindei: „Da. Ele sunt traduse în română. Se pot stabili relaţii la nivelul tuturor ministerelor cu responsabili români care au trecut prin acest proces. România are nevoie de integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, fiindcă astfel se va ajunge la depăşirea tuturor impedimentelor, tuturor problemelor care s-au creat mai mult sau mai puţin artificial, de-a lungul timpului şi se va ajunge la o relaţie normală între cetăţenii celor două ţări. În momentul în care România a intrat în Uniunea Europeană şi frontiera cu Ungaria nu a mai fost o problemă, am văzut foarte clar cum tensiunea cu minorităţile a scăzut şi a devenit o falsă problemă.”