Linkuri accesibilitate

Pentru o „societate a oamenilor inteligenți, liberi, responsabili”


 Dmitri Medvedev pronunță mesajul anual către națiune
Dmitri Medvedev pronunță mesajul anual către națiune

In mesajul anual adresat națiunii președintele Rusiei a pledat pentru ieșirea dintr-o societate arhaică.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev a spus că economia Rusiei are nevoie de o „modernizare cuprinzătoare”. În discursul anual către naţiune, cel de-al doilea de când a devenit preşedinte, Medvedev a pledat joi pentru dezvoltarea unor tehnologii noi, precum şi a unui mod de viaţă nou.

Preşedintele rus şi-a ţinut discursul în faţa elitei politice ruse, adunate cu această ocazie la Kremlin. Dmitri Medvedev s-a pronunţat pentru construirea unei Rusii moderne şi democratice. Dar multora, discursul le-a amintit de stilul în care şi liderii defunctei Uniuni Sovietice anunţau construcţia unei vieţi noi.

Medvedev a spus că „în locul unei societăţi arhaice în care liderii gândesc şi decid în locul tuturor celorlalţi, Rusia va deveni o societate a oamenilor inteligenţi, liberi şi responsabili”. Prestigiul Rusiei şi bunăstarea ei, a spus Medvedev, nu se mai pot baza pe realizările trecute, moştenite din perioada sovietică.

Industria petrolului şi gazelor care generează partea leului din bugetul de stat, armele atomice care garantează securitatea ţării, infrastructura industrială şi socială – toate au fost create în mare parte de specialiştii sovietici
Rusia nu mai poate sta multă vreme în aşteptare. Supravieţuirea ei în lumea de astăzi depinde de modernizarea rapidă.

Medvedev i-a îndemnat pe ruşi să muncească mai mult, să respingă corupţia pe care a descris-o drept obstacolul principal în calea progresului. “Trebuie să arestăm mai multă lume”, a spus el în aplauzele rezervate ale audienţei.

Aflat aproape la jumătatea mandatului de preşedinte, Medvedev a pledat pentru ca statul să-şi reducă treptat intervenţia în economie şi să reformeze companiile de stat gigantice. Companii construite de predecesorul său, Vladimir Putin.

Dar detaliile despre cum are de gând să pună în practică toate aceste proiecte au lipsit din discursul preşedintelui rus. Un discurs care a coincis cu lansarea unui nou clasament al celor mai puternici lideri ai lumii şi care îi atribuie premierului Vladimir Putin mai multă putere în Rusia decât preşedintelui Medvedev.
Clasamentul întocmit de revista americană Forbes pe baza unui sondaj cu lideri politicii şi economiei internaţionale, îl plasează pe premierul Putin pe locul al treilea în lume după puterea pe care o deţine. Putin este întrecut numai de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama şi preşedintele Chinei, Hu Jintao.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG