Linkuri accesibilitate

Jurnal de Chișinău: Comunismul trebuie mutat de pe scena politică în muzee


În „Jurnal de Chişinău”, Nicolae Negru recomandă Alianţei pentru Integrare Europeană să se pregătească de alegeri parlamentare anticipate, dacă nu reuşeşte între timp să convingă comuniştii că aceste alegeri vor determina decesul politic al PCRM. Ca să revină la normalitate, Republica Moldova trebuie să mute comunismul de pe scena politică în muzee, constată în „Jurnal de Chișinău”, Petru Bogatu, vădit impresionat de cum s-a întâmplat acest lucru în Germania cu 20 de ani în urmă.

În „Timpul”, Constantin Cheianu scrie că Voronin rămâne a fi personajul sfâşiat între dragostea faţă de Rusia şi banii oculţi veniţi din Occident. Astfel explică Cheianu, ceea ce numeşte politica dublelor standarde duse în continuare de comunişti în relaţiile externe.

La București, “Adevărul” anunţă că ministrul interimar de externe al României, Cătălin Predoiu şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, au decis, ieri, să relanseze negocierile asupra Tratatului politic de bază. “Adevărul” îl citează pe ministrul moldovean de externe, care a declarat ieri la întrevederea cu omologul român, că obiectivul cel mai important în relaţiile Chişinău-Bucureşti, constă în eliminarea problemelor cu substrat artificial, cum ar fi declararea unor diplomaţi români persona non-grata de către fostul regim comunist.

Premierul Vlad Filat vine astazi la Bucuresti pentru a semna cu Emil Boc „Conventia de mic trafic de frontieră”, anunţă “Gardianul”. Publicaţia îl citează pe premierul moldovean , care a declarat că “Documentul este rodul deschiderii de care au dat dovadă noile autorităţi de la Chişinău, dar şi partenerii români.
Tot ”Gardianul” scrie că Moscova urmareste cu atentie felul in care evolueaza situatia in jurul alegerii presedintelui Republicii Moldova, Rusia fiind interesata de mentinerea stabilitatii politice din Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG