Linkuri accesibilitate

Preşedintele Uniunii Europene


Un om real, cu chip, identitate şi trecut verificabile, care să poata vorbi în numele UE

Totul a inceput cu celebra butada a fostului secretar de stat american Henry Kissinger, cand, in timpul razboiului din Vietnam, atunci cand a fost intrebat daca s-a consultat cu Europa, a raspuns: “Europa? La ce numar pot sa-i telefonez Europei?”

Vreme de decenii, Uniunea Europeana a suferit, vazuta dinafara, de un deficit de imagine. O asociatie de 12, iar dupa aceea, in valuri succesive, ajungand la 27 de state, Europa nu a avut pana acum o fata externa, o fatada politica prin care sa se poata adresa restului lumii. Sistemul presedintiei rotative, prin care fiecare tara conduce afacerile europene vreme de 6 luni, a putut functiona cata vreme numarul membrilor era redus.

Astazi, cand Europa are 27 de membri, asta inseamna ca randul fiecarei tari vine o data la 14 ani. Nu e un principiu prin care sa se poata asigura continuitatea in politica. Asa incat, una din principalele inovatii aduse de Tratatul de la Lisabona, care joaca, sub un alt nume, rolul de Constitutie europeana, a fost crearea unui post de presedinte al Uniunii Europene... sau, cum se spune in jargonul european, presedinte al Consiliului Uniunii Europene.
Acesta va fi inaltul oficial caruia Kissinger ar fi vrut sa-i telefoneze. Un om real, cu chip, identitate si trecut verificabile, care sa poata vorbi in numele Uniunii si care sa aiba o suficienta marja de libertate pentru a lua initiative singur. Dat fiind ca e pentru prima oara ca se propune un asemenea post, competitia este feroce. Atributiile functiei, precum si criteriile selectiei, raman insa vagi. Unele tari doresc un presedinte puternic, altele vor unul slab. Este limpede ca presedintele va trebui sa vorbeasca si engleza si franceza, principalele limbi de lucru ale Uniunii.

Dincolo de asta, insa, totul e vag, la mai putin de o saptamana de data - 19 noiembrie - la care liderii Uniunii vor trebui sa isi faca cunoscuta decizia. Pentru moment, numele cel mai vehiculat in culise este cel al fostului premier britanic Tony Blair. Personalitate puternica, acesta este insa defavorizat de atitudinea sa pro-americana din trecut, cat si de faptul ca tara sa, Marea Britanie, nu face parte nici din zona euro si nici din spatiul Schengen. Un lucru este insa sigur: functia de presedinte al Uniunii Europene este suficient de vag definita pentru ca primul presedinte sa poata crea un stil si o metoda care vor fi decisive pentru functionarea ulterioara a Uniunii. Raspunsul va veni peste exact o saptamana.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG