Linkuri accesibilitate

Moldova suverană critică și critică


“Nu vor susţine înrăutăţirea vieţii salariaţilor”, titrează pe prima pagină “Moldova Suverană”, care insistă asupra îngrijorărilor exprimate de Confederatia Nationala a Sindicatelor faţă de ceea ce numeşte “criza profunda ce a afectat toate sectoarele economiei nationale.”

Moldova Suverană” critică înţelegerile la care au ajuns săptămâna trecută premierul moldovean Filat şi autorităţile de la Bucureşti. „Concesiile pe care le-a făcut Filat guvernanţilor români, vor ieşi la iveală pe parcurs”, scrie „Moldova Suverană” referindu-se la anularea expulzării fostului ambasador român Filip Teodorescu, ridicarea vizelor pentru cetăţenii români si aprobarea deschiderii celor doua consulate de la Cahul si Balti. Încheierea cu Romania a Tratatului politic de bază si Acordului privind frontiera, subliniază „Moldova Suverană”, reprezintă „un examen dificil pentru actuala putere, prin care este obligată să se legitimeze in faţa propriului popor ca fiind natională şi că luptă pentru viitorul acestei ţări.

“Filat a pornit reunificarea României cu R. Moldova”, este titlul unui alt articol din „Moldova Suverană”, în care se aminteşte că semnarea acordului privind micul trafic la frontieră are loc la exact 20 de ani de la căderea zidului berlinez.

În „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu face un bilanţ al vizitei premierului Filat la Bucureşti şi constată că UE e gata să adopte R. Moldova, dar nu oricum, ci doar în baza unui parteneriat strategic efectiv cu România, care să îmbrace forma unei alianţe speciale strânse şi permanentizate. Tot în „Jurnal de Chişinău”, vizita premierului moldovean la Bucureşti e apreciată de Nicolae Negru, drept o relansare, un dezgheţ rapid în relaţiile dintre RM şi România.

„Guvernul Greceanâi a tocat milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului”, titrează „Jurnal de Chişinău”. Publicaţia notează că fostul guvern comunist a secretizat alocări de fonduri de la buget contrar normelor legale. „Jurnal de Chişinău” aminteşte că noul guvern şi-a propus să examineze circumstanţele în care au fost secretizate documentele adoptate de fostul Executiv.

“Guvernul Filat declară război mafiei cărnii”, sună titlul unui alt articol din “Jurnal de Chişinău”, în care se vorbeşte despre persoane sus-puse implicate în ultimii ani în monopolizarea importului de carne.

Peste un milion de moldoveni vor merge fără vize în România în baza permiselor speciale, scrie “Timpul”, făcând trimitere la aprecierile date de premierul Filat facilităţilor Acordului cu privire la micul trafic la frontieră. „Gripa pandemică îi lipseşte pe tineri de sărbători”, este titlul unui articol din „Timpul”, în care se anunţă că tradiţionalele sărbători tinereşti din luna noiembrie, printre care şi Ziua Internaţională a studenţilor, vor fi marcate la Chişinău fără manifestări în public. Astfel, adaugă „Timpul”, municipalitatea doreşte să împiedice răspândirea gripei pandemice în rândul tinerilor.

Sorina Ştefârţă constată în „Timpul” că monopolul televiziunilor pro-comuniste din R. Moldova rămâne în picioare chiar şi după venirea noii guvernări. Autoarea remarcă lipsa unor posturi TV, mai ales în localităţile rurale, prin care publicului i-ar fi oferită informaţie de alternativă.

„Moscova se teme că România va asimila R. Moldova”, e titlul unui articol din ziarul bucureștean „Gardianul”, care face trimitere la îngrijorările descrise ieri în ziarul rusesc “Kommersant” potrivit căruia, „România se pregateste sa absoarbă R. Moldova dupa intrarea in vigoare a legii privind redobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o din cauza invaziei sovietice.”

„Rusia trebuie înceteze să mai susţină regimul de la Tiraspol”, titrează „Nezavisimaia Gazeta”, citând din declaraţiile de ieri ale premierului moldovean Vlad Filat, care a atras atenţia Federaţiei Ruse să respecte suveranitatea R. Moldova şi să-şi asume retragerea armatei sale de pe teritoriul regiunii transnistrene.
XS
SM
MD
LG