Linkuri accesibilitate

18.11.99 - București: Ce vor de fapt sindicatele?


Mișcările sindicale par să fie determinate de motivații politice mai curînd decît de grija pentru binele celor chemați în stradă.

18 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea romînească” (Comentariu: Octavian Paler).

Ce vor de fapt sindicatele?” – se întreabă Octavian Paler.

Mişcările de stradă anunţate sau lansate de sindicate, fără o logică aparentă, pot provoca un seism social şi economic, avertizează Paler.

În principiu revendicările sindicatelor sunt corecte iar asa-numitele categorii defavorizate s-au extins. Blocul naţional sindical cere înghetarea preţurilor pentru 6 luni şi indexarea salariilor. Liderii sindicali ştiu însă că guvernul nu poate satisface aceste cereri pentru ca nu are bani.

Şi guvernul se face vinovat de actualul val de proteste pentru că 3 ani de zile a recurs la „politica sedativelor în loc de politica remediilor” în economie. Guvernele post-decembriste au evitat reformele şi din calcul electoral. Acum vine nota de plată – remarcă Paler.

Cum insă mişcările sindicale nu pot obţine acum rezultatele dorite, este de bănuit că ele au motivaţie politică mai degrabă decât grija pentru binele celor chemati in stradă.
XS
SM
MD
LG