Linkuri accesibilitate

România pe locul 71 în indicele TI


Nereguli în zona achiziţiilor publice, a licitatiilor "cu dedicaţie", şi a justiţiei

Romania, Bulgaria si Grecia au acelasi scor in ceea ce priveste perceptia privind coruptia si se afla pe locul 71 in lume. In vreme ce Grecia a cazut de pe locul 57 pe ultima pozitie in Uniunea Europeana, Romania a pierdut doar un loc, iar Bulgaria a cistigat o pozitie.

Indicele privind perceptia coruptiei pe care il calculeaza Transparancy International a fost lansat pentru prima data in 1995 si este un indice compozit, care se bazeaza pe datele privind coruptia din sondajele specializate, facute de mai multe instituţii independente de renume. Aceste sondaje reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din ţările evaluate.

Oficialii Transparancy International pun stagnarea Romaniei din punctul de vedere al perceptiei coruptiei pe seama lipsei de coordonare strategica în privinta masurilor legislative şi institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor criteriilor de integritate şi la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei în general. Este vorba mai ales despre neregulile din zona achizitiilor publice, a licitatiilor cu dedicatie, cum le numeste presa romana pe cele aranjate special pentru clientii politici. Licitatiile contrafacute ii deranjaza cei care fac afaceri in Romania si care se declara exasperati de aceasta situatie in studiul Transparancy International.

In acelasi timp oamenii de afaceri straini care au venit cu investitii in Romania sint nemultumiti de dilemele justitiei autohtone, de solutiile aleatorii de pe care le dau curtile de apel si tribunalele. Coruptia din zona juridica pare insa chiar mai periculoasa decit cea legata de licitatiile publice, pentru investitori, desi dincolo de aceasta problema, care continua sa apara in rapoartele Comisiei Europene, mai este un aspect suparator: durata prea lunga a proceselor. Pe de alta parte procurorii anticoruptie par sa fi slabit ritmul in ultima vreme, in vreme ce judecatorii amina la nesfirsit solutiile in cazurile politicienilor cu dosare de coruptie.
XS
SM
MD
LG