Linkuri accesibilitate

Încheierea campaniei electorale pentru prezidenţiale


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Sondajele sugereaza că ar putea exista un vot masiv anti Traian Băsescu

Cele trei mari partide din Romania au incercat in campania electorala care se incheie in aceasta noapte sa-si plaseze cit mai bine candidatii la alegerile prezidentiale, dar marile dezbateri intre favoriti vor avea loc abia acum. Jocurile nu sint facute, considera candidatul liberal Crin Antonescu, situat potrivit celor mai multe cercetari sociologice pe locul trei in topul preferentilor cu un scor apropiat partidului sau, adica in jur de 20 de procente. Aceleasi sondaje ii indica favoriti pentru intrarea in turul doi pe actualul presedinte Traian Basescu si pe liderul socialistilor Mircea Geoana.

Traian Basescu, sustinut de Partidul Democrat Liberal a avut in utlimele sase luni un trend descendent si a cazut de la 40 la suta la 35 de procente, adica scorul obtinut de formatiunea sa la alegerile de anul trecut. In schimb Mircea Geoana a crescut lent pina aprope de rezultatul pe care l-au obtinut socialistii la alegerile generale din 2008, adica tot in jur de 35 la suta. Presedintele in functie a pierdut in cei cinci ani de cind conduce Romania o parte a electoratului de dreapta, nemultumit de permanentele conflicte care i-au marcat mandatul, dar liberalii au dat in ultimele zile semnale ca ar fi dispusi sa reia colaborarea cu el inclusiv prin formarea unei majoritati stabile dupa alegerile prezidentiale.

Cu toate acestea cercetarile sugereaza ca ar putea exista un vot masiv anti Traian Basescu, de care ar putea profita candidatul stingii Mircea Geoana. In mod traditional, socialistii reusesc sa se organizeze mai bine decit partidele de dreapta, au filiale puternice la nivel local si mecanisme bine puse la punct prin care primarii lor pot mobiliza eficient electoratul mai ales in mediu urban si in orasele mici. Pe de alta parte Mircea Geoana, diplomat de meserie, a incercat pina acum sa evite dezbateri cu cei doi candidati de dreapta, in fata carora ar fi putut pierde puncte importante, fiindca spre deosebire de ei candidatul socialistilor este un vorbitor mediocru, fara umor si deloc spontan. Pentru Mircea Geoana au lucrat mai mult sau mai putin direct si principalele televiziuni de stiri, care au alimentat o campanie negativa impotriva presedintelui Traian Basescu. Nu este deocamdata clar daca aceasta campanie l-a ajutat pe candidatul socialistilor sau daca in final efectul este invers. In orice caz in favoarea lui Mircea Geoana voteaza mai ales oamenii de peste 55 de ani, din mediul rural si urbanul mic, cei cu studii sub-liceale si mai putin informati, in vreme ce simpatizantii lui Traian Basescu provin in special din orasele mari, au studii liceale si universitare, citesc in fiecare zi carti si ziare, si au sub 50 de ani.

Electoratul liberalului Crin Antonescu, cel de-al treilea clasat, este in mare majoritate format din femei sub 35 de ani, multi studenti si absolventi de studii superioare. Sociologii mizeaza pe o prezenta la vot de peste 50 la suta, desi e greu de estimat in ce masura e posibila o astfel de mobilizare, chiar in conditiile in care referendumul privind reducerea parlamentului romanesc de la doua camere la una singura va avea loc duminica odata cu primul tur de scrutin. Al doilea tur va avea loc pe 6 decembrie, fiindca in Romania presedintele este ales in mod direct de electorat si e nevoie de doua tururi daca dupa primul nici unul dintre candidati nu reuseste sa stringa 50 la suta din voturile electoratului inscris pe listele de vot.
XS
SM
MD
LG