Linkuri accesibilitate

Bucureşti: PNL şi PSD semnează un acord de guvernare


Mircea Geoana

Opt principii de guvernare sub conducerea actualului primar de Sibiu Klaus Johannis

Socialistii si liberalii romani au semnat astazi un acord de guvernare care sa credibilizeze asocierea acestor partide impotriva presedintelui in functie, Traian Basescu. In al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, programat pentru 6 decembrie se vor bate liderul socialistilor Mircea Geoana si presedintele Traian Basescu, dar diferenta dintre ei este sub doua procente. Impotriva actualului sef al statului s-au strins toate celelate forte politice, insa marea coalitie este orchestrata in jurul acordului semnat de Mircea Geoana din partea socialistilor si de Crin Antonescu, seful liberalilor, clasat pe locul trei cu 20 la suta dintre optiunile de vot ale romanilor, dupa primul tur de scrutin al prezidentialelor.

Acordul semnat intre cele doua partide, unul de stinga si celalalt de dreapta, contine opt principii de guvernare si cinci obiective mari de indeplinit. Documentul intitulat “Acordul pentru iesirea Romaniei din criza” pleaca de la premiza ca actualul presedinte ar fi lasat dupa cinci ani “o tara in haos” si mentioneaza principiile pe care se va baza guvernarea liberalo-socialista, strins unita in jurul primarului de Sibiu Klaus Johannis: reducerea fiscalitatii ca motor al dezvoltarii economice, distribuirea echitabila a resurselor, transparenta si eficienta in cheltuirea banului public, respectarea drepturilor si libertatilor individuale, descentralizarea si depolitizarea administratiei publice, sprijinirea categoriile defavorizate, modernizarea satelor, sprijinirea pactului pentru justitie, care prevede un buget suficient pentru acest domeniu, aflat in suferinta in ultimul an.

Acestea sint principiile convenite astazi de liberali si socialisti, dar Mihai Tanasescu, fost ministru de finante socialist care lucreaza acum cu FMI si-a exprimat speranta ca reducerea fiscalitatii, masura prevazuta in acordul politic incheiat astazi, nu va avea un rol important in politicile eventualului guvern stinga dreapta. In orice caz in textul acordului nu se sufla o vorba despre continuarea luptei anticoruptie. Noul parteneriat anti Traian Basescu nu este interesat de continuarea monitorizarii politicienilor, fiindca tocmai obsesia actualului presedinte privind lupta anticoruptie la nivel inalt este motorul coalizarii impotriva sa. Mircea Geoana, presedintele socialistilor si Crin Antonescu, liderul liberalilor, au vorbit despre un parteneriat pe termen lung, despre refacerea solidaritatii si increderii intre români; asigurarea unei guvernari care sa determine o dezvoltare echilibrată a României.

Adversarii lui Traian Basescu se string in jurul primarului de Sibiu Klaus Johannis, propus de socialisti si liberali pentru functia de premier. Maghiarii care au 7 la suta din fotoliile parlamentare s-au raliat si ei acestei coalitii si urmeaza sa discute cu liberalii inclusiv acordul pe care l-au semnat astazi PNL şi PSD.
XS
SM
MD
LG